Kur uden kulhydrater – 5+ slankekure med low carb

Tab dig hurtigt med slankekure uden kulhydrater!

Brød, pasta, ris – kulhydrater – der fylder rigtig meget i det danske køkken og er der noget galt med det?

Nej, medmindre du har prøvet at tabe dig og synes det er rigtig svært, når nu morgenbrød og pasta smager så godt.

Der er delte meninger om hvor effektivt det er at slanke sig med kure med få eller ingen kulhydrater, men der er ingen tvivl om at det virker for nogen.

På denne side finder du en oversigt over populære slankekure med få kulhydrater.

Find en der passer til lige netop dig!

Læs også: LCHF måltidskasser - er det noget for dig?

Top 3 kure uden kulhydrater

Low Carb diæter er super populære lige nu, med blandt andet LCHF og Keto, som har taget Danmark med storm.

Men slankekure uden kulhydrater er slet ikke noget nyt, faktisk begyndte det allerede for 50 år siden, med den dengang udskældte Atkins kur.

I dag har Dr. Atkins fået en genoprejsning. Det er nemlig slet ikke så farligt at spise få kulhydrater, som man troede en gang.

Her får du de 3 mest populære kure med få kulhydrater lige nu.

Keto kuren

Den mest hardcore kur uden kulhydrater er Keto-kuren, der tager sit navn fra ketoacidose, som er den process der sker i kroppen når du helt stopper med at spise kulhydrater.

Kroppen kan nemlig godt klare sig uden kulhydrater, den brænder i stedet fedt som energi (hov, det var da smart?!).

Men hjernen skal bruge glucose, blodsukker, som brændsel, den kan ikke køre på fedt, så hvad gør vi så?

Jo, heldigvis kan kroppen tage fedt og omdanne til såkaldte ketoner. Disse ketoner kan hjernen bruge som energi.

Denne tilstand kaldes ketoacidose og opstår kun når du nærmest ingen kulhydrarer spiser.

Nogle eksperter mener at ketoacidose er den hurtigste måde at tabe sig på. Andre mener det er overdrevet og at der ingen forskel er i forhold til andre slankekure.

Fakta er at mange har haft success med Keto-kuren, men få kan holde ved over lang tid.

LCHF

Low Carb High Fat er en super populær slankekur, som i Danmark er blevet gjort populær af forfatter Jane Faerber, der har skrevet en række populære bøger om kuren.

Low Carb High Fat er også en lav-kulhydrat diæt, men ikke nær så restriktiv som Keto, hvor du slet ikke spiser kulhydrater.

Low Carb High Fat er en kur der er forholdsvis nem at gå til, så længe du altså ikke har behov for brød, pasta, ris og de slags.

Kuren kan sammensættes på mange måder og en god kogebog med opskrifter er en god ide.

Men bær, nødder, grøntsager, fed fisk og olier er kernen i kuren.

Kan du lide laks, avocado, bær og oliven, så er LCHF måske lige noget for dig.

En fordel ved LCHF er at den er så populær og at der derfor ikke mangler opskrifter. Der er masser af opskrifter at finde i bøger og på nettet og der er masser af support at hente i Facebook grupper og lignende.

Atkins

Den originale Low Carb kur, Atkins, var i mange år meget udskældt.

Atkins kuren er opkaldt efter dens opfinder, lægen Robert Atkins, der ledte efter en effektiv slankekur, som ville få hans meget overvægtige patienter til at tabe sig.

Resultatet var en slankekur i faser, hvor man startede med at fjerne kulhydrater helt fra kosten, for så langsomt at tilføje en lille smule.

Atkins var altså en low carb slankekur, men blev modtaget meget kritisk i sin samtid, hvor kostpyramiden var domineret af kulhydrater.

Spørgsmålet er om Atkins kuren stadig er relevant, så mange år efter.

De fleste vil nok få mere ud af en nyere low carb slankekur som LCHF eller Keto, alene af den grund at der er flere der er på dem.

Skal det være virkelig hardcore er der også kommet kure som Carnivore diæten til.

Oversigt over alle low carb slankekure

Nedenunder finder du en oversigt over alle de slankekure vi har samlet, hvor du spiser få kulhydrater.

Du kan sortere i listen ved at vælge filtrene til venstre.

God fornøjelse med dit vægttab!

FIND SLANKEKUR
SLANKEKUR TYPE
FLERE VALGMULIGHEDER
SÆRLIGE HENSYN

Atkins kuren er legendarisk, men var tidligere også kontroversiel. På Atkins kuren spiser du meget kød, æg og fedt, men næsten intet pasta, brød og kulhydrater. I dag har kuren fået noget af en oprejsning med de andre Low Carb der er blevet populære. Atkins var først!

Cambridge kuren er en slankekur med måltidserstatninger. Med kuren får man hjælp til at sammensætte en kost der passer til ens mål og supplerer så med kaloriefattige måltidserstatninger.

Carnivore betyder kødæder på engelsk og det er passende, for på denne slankekur spiser du simpelthen kun kød og intet andet. Lyder det ekstremt? Måske, men kuren er alligevel blevet populær, måske fordi den er så nem at følge.

Dukan kuren er en meget populær slankekur, som er opkaldt efter den franske læge Pierre Dukan. Det er en høj protein slankekur, hvor du begrænser mængden af fedt og kulhydrater, men spiser godt med protein. Kuren har en række faser, hvor man gradvist får lov at spise flere og flere typer mad.

Keto er kort for ketose eller “ketogenic” på engelsk. Det er en tilstand som kroppen kommer i når du ikke får nogen kulhydrater. I keto begynder kroppen at forbrænde fedt i stedet for glukose. Det er smart, når man vil tabe sig. Keto er en af de hotteste kure lige nu.

LCHF betyder Low Carb High Fat og er en slankekur der baserer sig på at spise kun meget lidt kulhydrat, men så i stedet for spise meget fedt. Ideen er at man kommer i såkaldt “ketose”, hvor kroppen forbrænder fedt mere effektivt.

Low Fodmap er en kur der bruges til at afhjælpe problemer med tyktarmen, for eksempel ved lidelsen Irritabel Tyktarm. Kuren går ud på at eliminere, altså fjerne, en række madvarer fra kosten for at se om det hjælper på inflammation og oppustethed.

Nupo er en populær dansk diæt med måltidserstatninger, hvor man erstatter almindelige måltider med shakes og andre typer måltidserstatninger. Nupo har mange år bag sig og har haft mange danske kunder.

Trods navnet, har kuren intet at gøre med Rigshospitalet, men er grundlæggende en low fat kur med et lavt fedtindhold, hvor man spiser en bestemt grøntsagssuppe hele vejen gennem forløbet.

Forfatter

  • Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.

Fitfact.dk
Enable registration in settings - general