Low Fodmap kuren

Low Fodmap er en kur, hvor bestemte fødevarer, såsom kulhydrater gradvist udelukkes fra din kost.

Low Fodmap har vist sig at være et effektivt middel mod mavesmerter, luft i maven, vekslende afføringsmønstre og udspilet mave.

Ved at følge Low Fodmap er det muligt at finde frem til, hvordan du helt og aldeles kan undgå de gener, som kommer af at have en irritabel tyktarm. Diæten er hverken en glutenfri diæt, udelukkelsesdiæt og heller ikke en kulhydratfattig kur.

Low Fodmap handler i bund og grund om at finde frem til den eller de årsager, som forårsager dine mavegener og derefter tilpasse dine spisemønstre efter det, du kan tåle i mindre mængder.

Indholdsfortegnelse

Fordele og ulemper ved Low Fodmap kuren

I starten af kuren kan Low Fodmap virke en smule uoverskuelig, men når du lærer diæten at kende, bliver det nemmere.

Du kan ofte allerede efter et par uger mærke en forbedring i maven, og her er det vigtigt at fortsætte for at finde frem til de madvarer, som din tyktarm og mave reagerer overfor, så du har muligheden for at vælge dem fra.

Low Fodmap kuren kuren i korte træk

Kilde: MedicalNewsToday.com

Navnet Fodmap står for Fermenterbare Oligosakkarider Disakkarider Monosakkarider And Polyoler.

Kort fortalt handler Low Fodmap om, at mange kulhydrater er svære at fordøje, og derfor skal disse sorteres fra.

De dårlige kulhydrater samler sig nederst i tarmen, hvor de udskiller forskellige gasarter, hvilket betyder, at maven puster sig op. Kuren starter ved, at du udelukker en række kulhydrater i kosten i en periode på 4-8 uger.

Er du en af dem, som har problemer med en irriteret tyktarm, luft i maven og mavesmerter, skal du helt undgå at spise denne form for kulhydrater.

Ved at anvende kuren samt skille kulhydraterne fra, har du chancen for at nulstille kroppen og lige så stille finde ud af, hvilke kulhydrater din krop ikke kan tåle.

Men før du går i gang, er det altid en god ide at konsultere dine maveproblemer med din læge. Måske skyldes dine maveproblemer noget helt andet og den bedste til at give dig svar på dette, er en læge.

Vælger du at følge Low Fodmap, findes der en lang række af produkter, som du helst skal undgå. Det er blandt andet korn, bulgur hvedekerner og bælgfrugter. Men det er også mejeriprodukter, som indeholder laktose. Mad med tilsatte sødemidler og mad med gluten.

Det du gerne må spise i forløbet, er følgende: gryn, mel og kerner, det kan være hirsemel, glutenfri cornflakes, grov valsede havregryn, kogt hirsegrød og boghvedemel.

Du må også gerne spise forskellige mælkeprodukter og ost, blandt andet laktosefri mælk, laktosefri hytteost, skæreoste, feta, laktosefri mælk, mandeldrik, ris drik og havredrik.

Af nødvendige fedtstoffer må du få alle typer af olie, smør, mayonnaise, mandelsmør og peanutbutter. Du må også spise ris, glutenfri pasta, polenta, ris nudler og hvedenudler.

Af frugt og grøntsager må du blandt andet spise agurk, fennikel, radiser, sukkerærter, oliven, peberfrugt, bønnespirer, ananas, jordbær, hindbær, kokosnød, rabarber og Papaya.

Populære alternativer til Low Fodmap kuren kuren

Sense kuren

Er du blandt de mange der gennem tiden forventningsfuldt har forsøgt at tabe dig ved hjælp af forskellige slankekure men uden den helt store succes?

Læs mere »

Low Fodmap kuren

Low Fodmap er en kur, hvor bestemte fødevarer, såsom kulhydrater gradvist udelukkes fra din kost. Low Fodmap har vist sig at være et effektivt middel

Læs mere »

5:2 kuren

Hvis du gerne vil opnå et hurtigt og effektivt vægttab, uden for mange begrænsinger i hvad du må spise, så er kuren 5:2 måske noget

Læs mere »

DASH kuren

En sund og varieret kost er nøglen til et langt og lykkeligt liv, men også nøglen til at sænke et forhøjet blodtryk samt mange andre

Læs mere »

Flexitarian kuren

Flexitarian er, som navnet antyder, en fleksibel måde at spise på. Vælger du at spise som en flexitar, vil du overvejende komme til at spise

Læs mere »

Jeg er manden bag Fitfact.dk og skriver blandt andet om træning og vægttab, med særlig fokus på motivation og sundhed.

Træningsudstyr til hjemmet - tilbud på billig træningsudstyr