Bedste Kollagenpulver: stor TEST af de 10+ mest populære

Kollagenpulver kan mindske rynker, fjerne appelsinhud og hjælpe på slidgigt og ømme led om morgenen.

Det er i hvert fald hvad producenter og influencere lover og hypen omkring kollagen er da også massiv lige nu – men virker kollagenpulver faktisk

Det har vi undersøgt og testet i denne guide.

Vi har også set på 10+ af de mest populære kollagenpulvere og vi kan afsløre at der er KÆMPE forskel på hvad du får og hvad du må betale for det. Pas på du ikke køber katten i sækken!

De dyreste produkter er nemlig mere end 5 gange dyrere pr. gram, mens nogle produkter indeholder en masse unødvendige fyldstoffer. Flotte indpakninger og masser af hype er ikke lige med kvalitet for pengene.

Derfor kan vi kun anbefale et par brands. Vi mener at de bedste kollagenpulvere er:

Indholdsfortegnelse

ANNONCE

Top 3 kollagenpulver

Copenhagen Health
Bedst til prisen
fra 199 kr.
Nutrinic
Bedst i Test
fra 299 kr.
Oslo Skin Lab
Den originale
fra 240 kr.

Sådan har vi testet kollagenpulver

I vores test af kollagenpulver har vi undersøgt 10+ af de mest populære produkter på markedet.

Vi har set på flere faktorer:

  • Pris pr. gram kollagen
  • Type af kollagen (fisk, kvæg, osv)
  • Molekylestørrelse (kDa)
  • Trustpilot rating

Producenterne opgiver ikke selv information om hvor meget deres kollagen koster pr. gram, så vi har beregnet prisen ud fra:

Pris / Vægt * Kollagenindhold i procent

Der er nemlig stor forskel på hvor meget du får af kollagen i de enkelte produkter og om der er andre fyldstoffer i produktet.

Du kan se alle testresultaterne i tabellen i bunden af testen.

Bedste kollagenpulver

De følgende kollagenpulvere er vores “bedst i test”. Vi har udvalgt dem på baggrund af deres gennemsigtighed i hvad produkterne indeholder. 

Hos disse forhandlere er det tydeligt hvad du får og hvordan kollagenen er udvundet. De er certificerede og de indeholder kun kollagen (og evt C-viamin) – ikke en masse fyldstoffer og tilskud. 

Sidst men ikke mindst har en fornuftig pris i forhold til indholdet, typisk 1-2 kr. pr. gram kollagen.

Nutrinic

Næste på listen er kollagenpulver fra det danske firma Nutrinic, der er det eneste kollagenpulver i testen der er ASC certificeret for bæredygtighed. Det er desuden også det eneste danske kollagenpulver, der har fået udgivet et klinisk studie på effekten.

Kollagen+ har vundet en Danish Beauty Award for bedste inner-beauty produkt, som er en af de mere prestigefulde kåringer i branchen.

Kollagenpulveret er nemlig udvundet fra ferskvandsfisken Palagius, der vurderes at være en af de mindst klimaskadelige fisk fra opdræt. Går du op i bæredygtighed kan Nutrinic derfor være et godt valg. 

Her er der altså tale om marine-kollagen, som normalt vurderes til at være den bedste slags, med en molekyle størrelse på 1000 kDa, hvilket er den mindste i testen. Det skulle i teorien gør det nemmere for kroppen at optage og bruge de rigtige steder.

Med en pris på lidt over 2kr pr. gram kollagen er det den dyreste af de anbefalede kollagenpulvere, men stadig med en rimelig pris i forhold til gennemsnittet, da det også indeholder C-vitamin og Zink. Det tæller også op at dette kollagenpulver er produceret i Danmark.

Du kan få et par forskellige slags kollagenpulver hos Nutrinic, den almindelige “Pure” med ren kollagen eller med C-vitamin og Zink tilskud.

Copenhagen Health

Vores første testvinder er fra Danmark, nærmere bestemt København, hvor Copenhagen Health holder til.

Her udvikler de en række kollagenpulvere til rigtig fine priser. 

Vi har valgt Copenhagen Health Collagen som en af vores testvindere fordi de er gennemsigtige og har nogle rigtig gode priser.

Vi kan nemt se hvad der er i produkterne og der er en masse oplysninger om hvilken type kollagen der er tale om og hvad der er af tilsætningsstoffer. Der er desuden et godt udvalg af forskellige produkter, i forskellige mængder og med og uden tilsætningsstoffer.

Alle produkterne kan købes enkeltvis eller med rabat på abonnement uden binding.

Copenhagen Health har to forskellige slags collagen, en Classic, der er udvundet af bovine-kollagen (kvæg) og en Marine, der er udvundet af marine-kollagen fra ferskvandsfisk som tilapia og pangasius, begge kendt som bæredygtige fisk.

Molekylestørrelsen er 1500-2000 kDa, hvilket i teorien skulle betyde at det er lettere at optage.

Med priser på helt ned til 1kr pr. gram kollagen er dette nogle virkelig konkurrencedygtige priser, især med tanke på det er et dansk udviklet produkt og lever op til skrappe danske krav.

VILD NORD

Dette kollagenpulver fra VILD NORD adskiller sig fra de to andre testvindere ved at være udvundet af vildtfanget torsk

Er du til økologi og naturlige ingredienser bliver det nok ikke bedre end dette.

Vildtfanget torsk bruges jo allerede i et andet hypet kosttilskud, nemlig Levertran, men her slipper du for smagen af tran!

Den flotte bøtte står da også hjemme hos vores testperson og indeholder hele 300gram kollagen, hvilket er nok til 1-2 måneder.

Her er der altså tale om marine-kollagen fra vildtfanget torsk, hvilket nok bør være bedre ernæringsmæssigt end konkurrenterne der bruger ferskvand opdrætsfisk.

Da vi lavede testen kunne man få dette kollagenpulver på tilbud, så prisen pr. gram kun var 0.8kr, hvilket er meget billigt også billigere end de to andre testvindere.

Normalprisen står dog til en hel del mere, så det er nok normalt et dyrere produkt. Men under alle omstændigheder er dette også en klar testvinder.

Oslo Skin Lab

Oslo Skin Lab er måske det mest kendte kollagentilskud – overhovedet.

Der er nærmest ikke den danske influencer der ikke har reklameret for dem på et tidspunkt.

The Solution” kalder de deres abonnement på kollagentilskud, der har fået opbakning fra kendte kvinder som Line Baun Danielsen og René Toft Simonsen.

Og det er abonnent du skal vælge, for hvis du køber uden abonnement er prisen 498kr for en måneds forbrug og det er bare ALT for dyrt. Med et abonnement er prisen mere rimelige 349kr, som stadig er pænt dyrt ved næsten 5kr pr. gram kollagen. Det er simpelthen bare dyrere end konkurrenterne.

Eftersom kollagen i teorien er et rimelig simpelt produkt og der ikke er nogen klare beviser for at deres kollagen er markant bedre, så er det svært at se hvorfor det skal være så meget dyrere.

De har dog mange positive anmeldelser på Trustpilot og fra andre anmeldelser, så gør med det hvad du vil.

Oslo Skin Lab har da også gået den ekstra mil for at bevise at deres kollagenpulver virker, hvor de har sponsoret flere videnskabelige studier.

Bedste billige kollagenpulver

Prisen på kollagen varierer helt vildt. Fra de billigste der fås til under 50 øre grammet til de dyreste der koster 10-20x det.

Her har vi valgt at fremhæve to billige produkter, som vi stadig føler står for kvalitet. Der findes billigere alternativer end dette, især hvis du vil gå til udlandet, men dem har vi fravalgt i denne omgang.

Puori CP1 Pure Collagen

Puori er et dansk brand du måske kender fra apoteket, hvor man kan deres kosttilskud til helt fornuftige priser.

Her har vi udvalgt deres kollagenpulver som en af vores anbefalede i kategorien “bedste billige”.

Det gør vi fordi Puori er et troværdigt dansk brand til fornuftige priser og hvor det er nemt at finde ud af hvad der er af ingredienser.

Der virker til at være blandede meninger om smagen på dette produkt, med en del negative kommentarer, men det har vi ikke haft mulighed for at verificere.

Her er der tale om et kollagenpulver lavet på kvæg (bovine) med en høj koncentration på 90%. 

Kollagenpulveret kommer i form af 30 breve med 10 gram i hver for i alt 300 gram næsten ren kollagen.

Andre testede kollagenpulvere

I alt har vi testet 13 kollagepulvere og af disse har vi udvalgt de ovenstående som vores “bedst i test”. Det betyder ikke at de andre ikke er værd at købe, men dem vi har valgt ovenover vurderer vi som bedst på pris, gennemsigtighed og kvalitet.

Er du interesseret i nogen af de andre kollagenpulvere i testen, kan du læse en kort gennemgang nedenunder.

Bodylab Collagen Booster

Bodylab er især kendt for deres proteinpulver, hvor vi da også kårer dem som vores testvinder i testen for proteinpulvere. 

Her har vi haft kig på deres kollagen som vi har fravalgt på grund af prisen, som ligger på 2.4kr pr. gram kollagen da vi lavede testen. Det synes vi er for meget med tanke på at vores testvindere ligger på det halve for det vi ser som tilsvarende kvalitet.

Bodylabs kollagen er bovine-kollagen udvundet af kvæg og kommer i en bøtte med 150gram, svarende til en måneds dosis.

Colpropur

Dette proteinpulver blev anbefalet af en af vores kilder, nemlig i en artikel fra Sund-forskning. 

Der er tale om forholdsvis billig kollagen fra et polsk brand. 

Kollagen er som den eneste i testen delvist udvundet af svin, hvilket vi ikke ved om er godt eller skidt eller om det gør nogen forskel, med mindre man har religiøse årsager imod det.

Vi mener dog der alligevel bare er bedre alternativer.

Myprotein

Myprotein er et andet engelsk brand af lavpris kosttilskud, der som navnet antyder begyndte som proteinpulver, men i dag sælger en masse andet.

Deres kollagenpulver er udvundet af kvæg og er også meget billigt, testens næstbilligste, med en pris på kun 0.34kr pr. gram kollagen.

Myprotein anbefaler vi for deres veganske proteinpulver, men vi ved ikke nok om deres kollagen til at kunne sige til eller fra.

Testresultater (Tabel)

Data indsamlet 2022. Bemærk nye produkter tilføjet listen i 2024, kan mangle i nedenstående tabel. 

Priser er fundet som den billigste pris på Pricerunner eller hos forhandleren selv. Her har vi valgt prisen som enkeltkøb. Flere af forhandlerne har rabatter ved køb af abonnement.

Mængde af kollagen pr. produkt er udregnet som vægten af produktet i gram ganget med andelen af kollagen pr. gram.

Navn Producent Pris Kollagen mængde (gram) Pris pr. gram Type af kollagen
Classic Collagen 90 dage Copenhagen Health 222 205,2 kr 1,08 Bovine
Marine Collagen 60 dage Copenhagen Health 222 217,8 kr 1,02 Marine
Kalk + D-vitamin + Collagen Copenhagen Health 139 83,7 kr 1,66 Bovine
Collagen 45 dage Copenhagen Health 139 102,6 kr 1,35 Bovine
Marine Kollagen 30 dage Copenhagen Health 139 108,9 kr 1,28 Marine
New Nordic Skin Care Collagen Filler 60 st New Nordic Beauty In & Out 148,75 6 kr 24,79 Marine
New Nordic Skin Care Collagen Filler 180 st New Nordic Beauty In & Out 503,2 18 kr 27,96 Marine
The Solution Oslo Skin Lab 498 70 kr 7,11 Bovine
NDS PureLine Collagen SkinActive - 225 g NDS 195 157,5 kr 1,24 Bovine
NDS Multi Collagen Total - 225 gr NDS 214,95 157,5 kr 1,36 Bovine
Colpropur neutral - 300 g Colpropur 189,95 270 kr 0,70 Bovine, Porcine
Puori CP1 Kollagenpulver Puori 201,75 270 kr 0,75 Bovine
Pureviva Marine Collagen - 270 kap Pureviva 204,95 237 kr 0,86 Marine
VILD NORD Collagen GOLD 300 g VILD NORD 244,95 300 kr 0,82 Marine
Myprotein kollagenpulver 500 g Myprotein 169 500 kr 0,34 Bovine
Marine Collagen Advanced Weightworld 219 36 kr 6,08 Marine
Bodylab Collagen Booster Bodylab 229 150 kr 2,39 Bovine
Kollagen+ Nutrinic 349 150 kr 2,33 Marine
Kollagen Pure Nutrinic 150 kr 0,00 Marine
Kollagen & Vitamin C Bulk 139 500 kr 0,31 Bovine

Det skal du vide om kollagen og kollagenpulver (GUIDE)

I dette afsnit går vi lidt mere i dybden med kollagenpulver. 

Ovenover fik du 3 hurtigere svar på hvad, hvordan og hvorfor, men i dette afsnit forsøger jeg at samle flere videnskabelige svar på hvordan kollagen virker og om der faktisk er noget om snakken.

Vi ser på hvad videnskaben siger i studierne og vi ser på hvad danske og udenlandske eksperter har at sige. Men jeg er ikke ekspert, så ser du noget forkert eller har du noget nyt at bidrage med, så skriv meget gerne til eric@fitfact.dk.

Derfor er kollagen vigtig for din krop

Kollagen er et protein, der ligesom alle andre proteiner er bygget af aminosyrer. 

Kollagen er et af de absolut vigtigste proteiner i kroppen, som dannes i hudcellerne og som giver huden sin elastiske, faste og ungdommelige udseende. Med alderen producerer vi mindre kollagen og huden begynder at hænge og vi udvikler rynker.

Kollagenpulver - virker det?

Når nu huden bliver slap med alderen fordi vi mister kollagen er det selvfølgelig nærliggende at tænke at man måske kunne supplere med kollagen og på den måde modvirke noget af hudens aldring?

Ideen har altid været interessant for forskere og læger, men i flere år var der meget stor uenighed om det faktisk kunne lade sig gøre at supplere med kollagentilskud – eller om denne bare ville blive nedbrudt til aminosyrer og brugt andre steder i kroppen.

Det er jo ikke nok at spise og optage kollagenen, den skal også ud de rigtige steder, til huden og dit bindevæv.

For nogle år siden var mange læger skeptiske, fordi de mente at kollagenen bare blev nedbrudt til aminosyrer og ikke brugt i huden. 

Men det har ændret sig med flere studier og undersøgelser og nu viser lovende videnskab at den hydrolyserede kollagen rent faktisk havner i hudceller, bindevæv og knogler.

“..En større undersøgelse med flere end 100 kvinder viser nogen effekt på hudens spændstighed. ..”

Hvilken type kollagenpulver skal du vælge?

Kollagen er et protein der især findes i kød og fisk, i knoglerne og bindevævet. 

Det er også derfor suppe, kogt fisk og sylte og andre gammeldags “mormor retter” er gode kilder til kollagen i kosten.

Men hvis du som de fleste ikke spiser så meget af den slags mad kan du heldigvis bare supplere med kollagenpulver. Bland det op i vand, juice eller kaffe og drik.

Fisk eller kvæg?

Kollagen udvindes normalt enten fra fisk, fx torsk, eller fra kvæg, for eksempel fra oksehaler. I princippet er begge dele lige gode, men de fleste anbefaler at man bruger marine-kollagen, altså kollagen fra fisk, da denne skulle være nemmere at optages i kroppen og desuden er mere klimavenlig.

“..Marinekollagen siges at optages bedre i kroppen samt belaste klimaet mindre end kvægproduktion. ..”
Helsebixen

Vegansk kollagenpulver?

Her er en dårlig nyhed til veganere: Der findes faktisk ikke for nuværende vegansk kollagenpulver, da kollagen 100% udvindes fra animalske produkter.

Der findes en del produkter der markedsfører sig med navne som “vegan collagen”, men det der står med småt er “booster”, altså produkter der skal hjælpe med at booste kroppens produktion af kollagen – og det er især C-vitamin.

Er du veganer bør du altså sørge for at du får nok af de aminosyrer, mineraler og vitaminer, som kroppen skal bruge for at bygge kollagen, men du kan altså ikke få vegansk kollagen udefra. Det findes simpelthen ikke.

Derfor skal du vælge hydrolyseret kollagen

Når du ser på kollagenpulvere vil du se at de alle sammen reklamerer med at være “hydrolyserede”. Det betyder at de er særligt lette at optage i kroppen, fordi de allerede er nedbrudt til mindre dele.

Når kroppen skal optage protein, som fx kollagen, skal det først nedbrydes til mindre dele, peptider.

Ideen med hydrolyseret kollagen er at nedbryde kollagenet til peptider, så kroppen nemt kan optage det og ikke skal bruge energi på selv at nedbryde den rå kollagen.

Ifølge producenterne og visse studier er det vigtigt at kollagenet er hydrolyseret for at det faktisk bliver brugt til huden og ikke alle mulige andre steder.

“..Når proteinet på forhånd er brudt i mindre stykker som med hydrolyseret kollagen, har nogle af vores undersøgelser vist, at det hurtigere bliver optaget i kroppen...”

Alle de kollagenpulvere vi har set på bruger hydrolyseret kollagen, så det er ikke noget du behøver at bekymre dig om.

Hvilken videnskabelig evidens findes der?

Der er lavet en del videnskabelige studier der har undersøgt virkningen af kollagenpulver. De fleste studier er produceret af forhandlerne selv, hvilket selvfølgelig kan give nogle interessekonflikter, men der er dog tale om lødige “dobbelt-blindende” studier, der skulle følge god forskningsskik.

Et kendt studie viste da også at kollagenpulver havde en positiv effekt på huden, her beskrevet af Videnskab.dk:

“…Det mest omfattende studie på området er formentlig et kontrolleret og blindet forsøg, der inkluderede omkring 100 kvinder. 

Her undersøgte man effekten af otte ugers indtag af et kosttilskud bestående af 10 gram kollagenpeptid om dagen på hudens egenskaber.

På baggrund af ultralydsundersøgelser af huden blev der konkluderet, at kollagenkosttilskuddet øgede densiteten af hudens kollagen og øgede hudens hydrering..”

Et andet studie fra England undersøgte om kollagenpulver kunne hjælpe på restitution efter træning, hvor man fandt en klar effekt. Her beskrevet af Aktivtræning.dk:

“…Et britisk studie kom fx frem til, at personer, der fik tilskud med kollagen, havde mindre ømhed efter træning og restituerede hurtigere…”

Dertil findes der også studier der viser en positive effekt på slidgigt, hvor de forsøgspersoner der modtog kollagenpulver havde færre smerter, her beskrevet på Sund-forskning.dk

“…Ved forsøgets afslutning viste resultaterne en tydelig forskel på grupperne. Placebogruppen havde en god forbedring svarende til, hvad der kunne findes i mange lignende forsøg, men det endnu mere positive var, at den undergruppe, som ikke indtog så meget protein til daglig, havde en signifikant forbedring af smerter i knæet, og at leddet var blevet mere mobilt. Ved nærmere undersøgelse af gruppen var det klart de personer med de mest omfattende gener, som havde haft størst gavn af tilskuddet…”

Torunn Laksefoss, Sund-forskning.dk

Flere undersøgelser har nu vist positive effekter på hud, gigt og restitution og ifølge biokemiker Torunn Laksefoss, der skriver for Sund-forskning.dk har et studie også vist at hydrolyseret kollagen, en særlig let optagelig type, rent faktisk optages i hud og væv som det skal – og altså ikke bare alle mulige andre steder.

“..For at være helt sikker på, at produktet både kan optages og give den ønskede effekt, blev det undersøgt, om de hydrolyserede aminosyrer kan passere tarmmembranen og derefter genfindes inden i kroppen.. Her viste resultatet fra gruppen fodret med HC* en mere end dobbelt så høj mængde end ved de mus, som havde fået prolin*+HC..”

Torun Laksefoss, Biokemiker – Sund-forskning.dk

Læs mere om kollagenpulver

Videnskabelige studier

Avis- og magasinartikler

“Kosttilskuddet kollagen giver håb om en genvej til ungdom og sundhed, men virker det?” – Politiken 26/3 2022

Bedste kollagenpulver i test 2023 – Dinskønhed.dk

“Kollagen – sådan får du mere ud af din træning” – AktivTræning.dk 

“Vingummi til håret og pulverdrik mod rynker: Skønheds-kosttilskud vinder frem” – DR 21/2 2021

“Få styr på dit collagen, hvis du har slidgigt” – Sund-Forskning.dk – 4/12 2018

“Giver det mening at spise collagentilskud?” – Samvirke.dk – 17/6 2021

“Kollagen er afgørende for spændstig hud, sårheling og forebyggelse af slidgigt” – Videnskab.dk – 13/12 2017

FAQ

Du skal vælge et kollagenpulver der indeholder hydrolyseret kollagen med et højt indhold, gerne fra fisk som torsk eller fra kvæg.

Nej, der er flere videnskabelige studier der tyder på at kollagenpulver kan have en gavnlig effekt på huden, led og knogler. Men det er stadig for tidlig at sige med sikkerhed om det virker.

Forfatter

  • Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.

Fitfact.dk
Enable registration in settings - general