Motionscykel test – bedste motionscykler 2023

I denne test har vi været forbi flere forhandlere af de bedste motionscykler for at finde det bedste de har at byde på.

‘De er hver især gode valg til din hjemmetræning og så er de meget forskellige – der er noget for enhver.

Er du ikke overbevist efter at have læst vores anmeldelser kan du søge blandt 50+ motionscykler i vores database. Vi opdaterer priser og udvalg flere gange om ugen så du kan finde de bedste tilbud. Find det under menupunktet “billig motionscykel”. 

Dette er en forbrugertest hos FitFact.dk. Når du ser dette badge, betyder det at vi har haft produkterne i hænderne og selv foretaget testen. Vi kalder det “hands on garanti“.

ANNONCE

Top 3 motionscykler - bedste til hjemmebrug

Vi har været forbi forhandlerne og testet deres bedste motionscykler.

Alle motionscykler i dette afsnit er testet i virkeligheden af vores testperson, der har flere års erfaring i fitness. Du kan derfor være sikker på at få en anbefaling, der altså bygger på rigtige erfaringer.

Abilica Stream Voyager

Bedst til ældre
Abilica Stream Voyager
(Produktet er udgået) kr.

Abilica Premium UB BT

TESTVINDER: Bedst til hjemmebrug
(Produktet er udgået) kr.

Abilica Stream UB VIII

Bedst til prisen
Abilica Stream UB VIII anmeldelse
(Produktet er udgået) kr.

Abilica Stream UB BT

Testvinder 2021 - bedst til hjemmebrug

Forhandler Totalpris Læs mere

Vores bedst i test motionscykel for 2021 er Abilica Premium UB BT. Den erstatter derfor Abilica Stream Voyager der løb med prisen sidste år.

Det er en fremragende motionscykel vi har testet denne gang og det er vores klare testvinder blandt de bedste motionscykler vi har har testet.

Motionscyklen har elektronisk justerbar magnetmodstand
og det gør en stor forskel når du cykler. Det giver den samme oplevelse som fitnesscenteret.

Dertil får du en motionscykel med et bredt, behageligt sæde og et tykt og robust styr, som er nemt at skifte position på.

Derfor skal du købe Abilica Premium UB BT

  • Elektromagnetisk modstand
  • Behagelig sæde og masser af komfort
  • Tungt svinghjul
  • Mulighed for tilslutning til Zwift og andre apps
5 ud af 5 stjerner

Abilica Stream UB VIII

Testvinder 2019 - god til prisen

Abilica Stream UB VIII anmeldelse
Forhandler Totalpris Læs mere

Abilica Stream var vores valg som “bedst i test” i den originale test fra 2019.

Nu anbefaler vi i stedet for Abilica Premium UB BT i vores 2021 test.

Læs resten af den originale test her:

For kun små 1000kr mere end Abilica Winmag, får du efter vores mening markant mere for pengene. Byggekvalitet, stabilitet og modstand er i top.

Abilica Stream UB VIII giver mest motionscykel for pengene

Motionscyklen har magnetisk modstand, der indstilles på displayet og har 30 modstandniveauer. Vi testede de tunge niveauer og kan bekræfte, at der også er udfordring til dig der er i god form.

Svinhjulet er 9kg, altså 3kg mere end den billigere Winmag model. Stream har da også et fuldstændig lydløst og glidende tråd. Det føles rigtig god og naturligt, uanset om du kører stille og roligt eller giver den fuld gas.

Du får også den rigtig sjove iConsole app med, hvor du kan køre ruter på Google Map med streetview (var det noget med en tur langs Strandvejen?). Mere om det senere, først skal vi se på det tekniske.

Abilica Stream UB VIII vs Abilica Winmag

Abilica Stream UB VIII funktioner og sammenligning
Pris: 3995kr
Pris: 2999kr
Robust og stabil byggekvalitet

Den store forskel på Abilica Stream i forhold til Winmag er robusthed og stabilitet. Winmag og Stream har begge elektromagnetisk modstand, der fungerer helt fint. Winmag kan dog føles en smule “knirkende” og rystende i stellet, når man giver den gas. Her er Stream helt anderledes stabil og helt lydløs.

Vores testperson vejer over 100kg og kunne med det samme mærke forskellen i kvalitet, da han satte sig op på Abilica Stream. Den maksimale personvægt er her 130kg, altså omtrent det samme som på Winmag, men ifølge Abilicas medarbejder vi talte med, så er det lavt sat. Her er tale om en maskine der tåler en del mere end Winmag.

Abilica Stream føles helt stabil og lydløs også ved høj intensitet. Kombineret med det brede sæde, så er det en meget holdbar og robust motionscykel. Også til dig der vejer mere end gennemsnittet. Vi mener at vi her er ret tæt på kommerciel kvalitet, som du kender den fra træningscenteret.

Det føles virkelig godt at cykle på Abilica Stream.

Display og App fungerer rigtig godt

Abilica Stream har et ret standard display, der vises hastighed, Watt, modstand og puls. Watt måleren (ergometer) virker til at måle ret præcist og helt sikkert mere præcist end på Winmag.

Det er et ret almindeligt display uden dikkedarer, men hvor Stream excellerer er med den medfølgende iConsole app. Her kan du med et tryk på en knap tilslutte din tablet eller mobil og køre ruter fra virkeligheden på skærmen. Du vælger bare en rute på Google Map og kan så køre ruten på Streetview med billeder og bakker fra den rigtige rute. Det er en rigtig fin funktion, som gør det lige lidt sjovere at hoppe på cyklen.

Konklusion

Når vi har valgt Abilica Stream VIII som vores “bedst i test” er det fordi du får så meget for pengene her. For kun 1000kr mere end Abilica Winmag, får du en motionscykel, der er markant mere stabil og har et helt lydløst og lækkert tråd.

Bedømmelse
5 ud af 5 stjerner

Abilica Stream Voyager

Testvinder - Bedst til ældre

Abilica Stream Voyager
Forhandler Totalpris Læs mere

Vores Testvinder af Abilicas motionscykler er Abilica Stream Voyager, der altså deler navn og serie med Abilica Stream UB VIII (anmeldt andetsteds på siden). Her har vi at gøre med en motionscykel tæt på en “professionel” motionscykel, men til et par tusind kroner mindre.

Meget velegnet til fitnessrum og familier, hvor I er flere der skal deles om en motionscykel

En MEGET stabil og robust motionscykel

Styret føles desuden langt mere robust og stabilt. Det er da også mærkbart tykkere. Selve stellet på cyklen er tykkere og af mere solide materialer. Hvor Winmag kan føles en smule plastikagtig, er Stream Voyager helt anderledes solid.

Styret er tykkere, stellet er tykkere. Uanset hvor meget du pruster og rusker i styret, så rykker Abilica Voyage sig ikke ud af pletten. Den knirker ikke engang. Nu minder jeg igen lige om at vores testperson, der altså er undertegnede skribent, vejer over 100kg og godt kan trampe igennem. Abilica Voyage blev stående helt stille og lydløs under hele seancen. Det eneste lyd der kunne høres var mit anstrengte åndedræt (det var meget varmt).

iConsole app, pulsmåler og ergometer

Abilica Stream Voyager har stort set det samme display som UB VIII modellen. Det vil sige at du også her får adgang til træningsappen iConsole. Her kan du prøve et hav af træningsprogrammer og tilslutte trådløst pulsbælte m.m. Du får også muligheden for at køre ruter med Streetview på Google Maps. En super træningsfunktion, der er langt sjovere og bedre, end et almindeligt display.

Konklusion

Abilica Stream Voyager er ubetinget en fremragende motionscykel. Så tæt på en professionel maskine, som du kan få. Den er meget velegnet til familier, fitnessrum og lignende, hvor flere skal bruge maskinen. Med en maks personvægt på 200kg kan den også bruges af tunge personer, hvor den er bundsolid og robust.

Bedømmelse
5 ud af 5 stjerner

Bedste billige motionscykel

En motionscykel behøver ikke koste mange tusinder kroner, men vi anbefaler alligevel at du holder dig fra de helt billige i varehusene. De er sjældent pengene værd og du bliver ofte træt af dem efter kort tid, da de simpelthen er en dårlig oplevelse.

Priserne er steget på fitnessudstyr efter covid-19, så du skal også være opmærksom på at nogle motionscykler har fået sat prisen op, mere end andre.

Her får du vores anbefalinger til de bedste af de billigste motionscykler.

HS-2090H - Hop Sport

Værdi for pengene

Forhandler Totalpris Læs mere

Fitnesssupply er en dansk forhandler af fitnessmaskiner og træningsudstyr, der er blevet meget populær i de sidste par år.

Her har vi fundet deres motionscykel HS-2090H – Hop Sport, en brugervenlig motionscykel, der ikke har det mest mundrette navn, men som har et svinghjul på hele 9kg og det gør den til god værdi for pengene.

Svinghjulet er kernen i din motionscykel og det du træder rundt, når du træder i pedalerne.

Et tungere svinghjul giver en bedre oplevelse, fordi det føles mere naturligt. Er et svinghjul for let kan det nemlig hakke og føles unaturligt.

Mange motionscykler i denne prisklasse ligger med svinghjul på omkring 6kg, så du får altså mere for pengene.

Dette er en enkel motionscykel uden for mange dikkedarer, med et bredt, solidt sæde og en stabil og robust konstruktion med display med pulsmåler.

Et godt bud til dig der bare gerne vil igang med træningen.

Fitnesssupply tilbyder i øvrigt “Køb og Prøv”, hvor du kan prøve motionscyklen uden risiko i 30 dage. Er du ikke tilfreds kan du levere tilbage uden beregning og uden udgifter til afhentning.

Masterfit TP200 motionscykel

Kvalitet til en god pris

Forhandler Totalpris Læs mere

Master TP200 motionscykel hos Abilica En god stabil motionscykel til en god pris. Det er hvad du får med Master TP200, der forhandles og produceres af Abilica, det populære norske fitnessbrand.

Med Masterfit TP200 får du en motionscykel med:

  • Bredt komfortabel sæde
  • Meget komfortabel motionscykel
  • Glidende tråd
  • Svinghjul på 7kg
  • 32 modstandsniveauer

Masterfit er Abilicas eget mærke, som typisk er lidt billigere motionscykler end andre populære brands i samme kvalitet.

Abilica er kendt for kvalitet og god kundeservice og det gælder uanset om brandet hedder Masterfit eller Abilica.

Et godt bud på en billig motionscykel til dig der gerne vil have en simpel motionscykel i god kvalitet og ikke har brug for apps og tilbehør.

Abilica Winmag

Billig og solid motionscykel

Forhandler Totalpris Læs mere

Abilicas billigste model hedder Winmag og er en glimrende motionscykel, der er helt lydløs og med glidende lækkert tråd. Med en pris lige omkring 3000kr er den lidt dyrere end de billigste modeller fra varehusene. Får du så noget for pengene? Det mener vi.

Hvis du er på udkig efter en motionscykel i den billige ende, kan det måske virke hip som hap, om det skal være den ene model eller den anden model.

Abilica Winmag er en billig og god motionscykel

Abilica Stream UB VIII vs Abilica Winmag

Abilica Stream UB VIII funktioner og sammenligning
Pris: 3995kr
Pris: 2999kr
Display med ergometer og pulsmåler

Winmag har et display der vise modstand, hastighed, puls og watt. Pulsmåleren i håndtaget er præcis og aflæser hurtig. Watt måleren, også kaldet ergometer, er en glædelig overraskelse da de sjældent findes i de billigste motionscykel. Med en Watt måler kan du måle din træningsintensitet meget præcist i kombination med pulsmåleren. Dog virkede det til at Watt måleren gav nogle lidt for høje resultater i forhold til de andre maskiner vi testede. Watt målingerne svingede også en del. Her er fx Abilica Stream langt mere præcis.

Konklusion

Abilica Winmag overrasker meget positivt til en fornuftig pris. Her får du en motionscykel med et glidende tråd og magnetisk modstand, som du nemt kan indstille elektronisk. 

Det eneste minus ved maskinen at den kan føles en smule ustabil når du giver den gas eller hvis du vejer en del. I det tilfælde anbefaler vi Abilica Stream i stedet for, der for 1000kr er væsentlig mere robust. 

Alt i alt er Abilica Winmag dog en rigtig god motionscykel, med et tråd der er næsten lige godt som de dyrere modeller.

Bedømmelse
4 ud af 5 stjerner

Bedste motionscykel med Zwift

De fleste motionscykler kan ikke tilsluttes til den populære cykelsimulator Zwift, her er det nemmere med en hometrainer eller en spinningcykel.

Men der findes faktisk enkelte motionscykler, der gør det muligt at tilslutte Zwift.

Abilica Stream UB BT

Testvinder 2021 - bedst til hjemmebrug

Forhandler Totalpris Læs mere

Vores testvinder Abilica Premium UB BT er beskrevet mere udførligt andre steder her på siden, men er altså den motionscykel vi har fundet der nemmest kan tilsluttes Zwift.

Du kan tilslutte din smartphone eller tablet til motionscyklens computer og derved bruge Zwift.

Herfra kan du så, afhængig af smartphone og tablet, caste Zwift op på dit TV.

Abilica Premium UB BT er i øvrigt en fremragende motionscykel, der har mange andre kvaliteter end at den kan bruges til Zwift. Du kan læse hele anmeldelsen her.

Bedste motionscykel til overvægtige

Vejer du mere end gennemsnittet skal du også have en motionscykel over gennemsnittet!

Vi har derfor fundet flere motionscykler, der kan tåle helt op til 200kg i maksimal brugervægt.

Mange motionscykler kan tåle op til 120kg i maksimale brugervægt, men selv om du vejer mindre end dette er det ikke sikkert du bør bruge den.

Et er nemlig hvor meget de officielt kan tåle, noget andet er hvordan de så er at sidde på.

Du skal have en motionscykel med et bredt, behageligt sæde og en robust byggekonstruktion. Det får du med disse stabile motionscykler.

Spirit Fitness CU800

Robust motionscykel i professionel kvalitet

Forhandler Totalpris Læs mere

Spirit Fitness CU800 motionscykel er en robust motionscykel der kan klare brugere på op til 200kg.

Det er en motionscykel der både kan bruges af private eller til mere professionelt brug for eksempel i fysioterapi eller i delte fitnessrum.

Her får du altså tæt på professionel kvalitet som du kender det fra fitnesscenteret og en motionscykel der med garanti kan holde til dig, så længe du vejer under 200kg.

Spirit Fitness CU800 er en gennemført robust og stabil motionscykel.

Ikke en møtrik vil bevæge sig som ikke skal det. Sædet er bredt og behageligt og styret er solidt og du kan læne dig på det når du bliver træt.

Der er ikke så mange ekstra muligheder med Spirit, for eksempel er der ikke mulighed for at tilslutte Zwift og andre apps, men der er dog masser af træningsprogrammer.

Vores bedst i test motionscykel, Abilica Premium UB BT, kan også tåle op til 200kg og har mulighed for at tilslutte til Zwift og andre apps. Det kan også være en mulighed.

Bedste motionscykel til ældre (lav indstigning)

Er du lidt oppe i årene og ikke helt så smidig som du har været, kan det være rart med en motionscykel der tager hensyn til dette med lav indstigning og andre funktioner der er tilpasset seniorer.

Du har flere muligheder her, fra en almindelig motionscykel med lav indstigning til en egentlig siddecykel, hvor du kan sidde ned og læne dig tilbage.

Du kan læse om de motionscykler med lav indstigning på linket nedenunder, men alle motionscykler vi anbefaler er sådan set udmærkede til ældre.

Bedste foldbare motionscykel

En sammenklappelig motionscykel kan være en god ide, hvis du ikke har ret meget plads i din lejlighed eller hvis du vil have en motionscykel på kontoret.

Når du køber en motionscykel der kan foldes er det ekstra vigtigt at købe noget ordentligt, da konstruktionen er vigtigere når den skal kunne foldes sammen.

Gå efter en motionscykel med et tungere svinghjul, gerne mere end 4kg.

Du kan læse hele testen på linket nedenunder.

Bedste siddende motionscykel / siddecykel

Siddende motionscykler også kaldet siddecykler er et godt valg hvis du har problemer med ryggen eller balancen.

Her kan du sidde helt roligt på cyklen og træne uden at bekymre dig om balance eller dine problemer med ryggen.

En siddecykel optager dog mere plads end en almindelig motionscykel, så vær sikker på du har plads til den. Du kan se testen af siddecykler på linket nedenunder.

Billig motionscykel

Søg i databasen over motionscykler

Er du på udkig efter et godt tilbud på en billig motionscykel? I denne sektion har vi samlet tilbud på billige motionscykler. Vælg en af de de bedste tilbud i tabellen nedenunder. Vi indhenter priser og tilbud flere gange om ugen hos flere populære forhandlere.

Vælg pris
Vis kun tilbud?
Vælg forhandler
Viser
motionscykler
899 kr.
1099 kr.
fra Getbig
Vibrationstræner
999 kr.
1299 kr.
InShape motionscykel - FB40
999 kr.
3125 kr.
Odin B100 Foldbar Motionscykel SORT
1199 kr.
3125 kr.
Odin B100 Foldbar Motionscykel
1699 kr.
fra Getbig
Sammenklappelig kondicykel X
1795 kr.
Tunturi Desk Bike D20
1999 kr.
4500 kr.
Odin B200 Sunfitter Foldbar Motionscykel
1999 kr.
3000 kr.
Odin B300 Motionscykel
2199 kr.
fra Getbig
Billig Ergometer Motionscykel 0961
2199 kr.
5000 kr.
Odin B500 Motionscykel
2299 kr.
Bodytone X-Bike Motionscykel
2399 kr.
Bodytone DU10 Motionscykel
2489 kr.
4000 kr.
Titan Life Motionscykel B35
2949 kr.
3299 kr.
Hammer Cardio T3 Motionscykel
2999 kr.
6000 kr.
Odin B600 Motionscykel
3199 kr.
Bodytone DU20 Motionscykel
3495 kr.
3995 kr.
Peak Fitness B2.0 Motionscykel - Model 2021
3499 kr.
6000 kr.
Odin B600 Motionscykel (Samlet ved levering)

Andre populære motionscykler

Odin B3

Forhandler Totalpris Læs mere
1.899,00 DKK → Læs mere

Den jyske fitness shop Apuls er på få år, blevet en af landets største indenfor fitness udstyr. Apuls har sideløbende med shoppen udviklet deres eget mærke, Odin. Her ser vi deres billigste model indenfor motionscykler Odin B3.

Med en pris på bare 1500kr er vi på et prisniveau, hvor der ikke er mange konkurrenter i samme kvalitet

Får du mere for pengene med Odin B3? Det har vi testet.

Du kan læse hele anmeldelsen på linket, eller løs vores kortere konklusion nedenunder.

Overraskende solid motionscykel

Det første vi bemærkede da vi testede Odin B3 var hvor solid motionscyklen var. Vi har at gøre med en motionscykel, der kun koster 1500kr, hvilket ærlig talt ikke er meget. Alligevel sidder man godt og solidt på cyklen, også hvis man som vores testperson vejer 100kg. Det er dog klart at motionscyklen er lidt mere skrøbelig end dyrere modeller. Den er ikke velegnet til at stå op eller hamre af sted.

Trådet er flydende, tungt og naturligt, hvilket måske er endnu mere overraskende. Der er ingen “hakken” i trådet, noget der ellers er så almindeligt i de billigere modeller. Med Odin B3 føles trådet naturligt og glidende.

Pulsmåler og simpelt display

Odin B3 vinder ikke nogen priser for avanceret teknologi og display, men den har dog pulsmåler i håndtagene og et simpelt, men funktionelt display der viser Tid, distance, hastighed, puls og kalorier.

Konklusion

En glimrende motionscykel til motionisten, der bare gerne vil have muligheden for motion derhjemme. Du får rigtig meget for pengene, fra en seriøs dansk forhandler i Apuls.

Bedømmelse
4 ud af 5 stjerner

Inshape FB500

Forhandler Totalpris Læs mere
1.899,00 DKK → Læs mere

Læs også: Inshape FB500 - fuld anmeldelse

Inshape FB500 er den billigste motionscykel fra det danske fitnessbrand Inshape. Med en pris fra 800kr (hvis du er Coop medlem), er det også blandt de absolut billigste motionscykler på markedet.

Til en sådan pris kan man måske ikke forvente så meget, men kan man overhovedet få en fornuftig motionscykel til den slags penge? Det har vi undersøgt.

Vi har købt, testet og anmeldt Inshape FB500.

Konklusion: Ikke anbefalet til de fleste, men den kan være en mulig løsning for nogen.

Ok til prisen, men ikke anbefalet til alle

Det første vi bemærkede da vi testede Odin B3 var hvor solid motionscyklen var. Vi har at gøre med en motionscykel, der kun koster 1500kr, hvilket ærlig talt ikke er meget. Alligevel sidder man godt og solidt på cyklen, også hvis man som vores testperson vejer 100kg. Det er dog klart at motionscyklen er lidt mere skrøbelig end dyrere modeller. Den er ikke velegnet til at stå op eller hamre af sted.

Trådet er flydende, tungt og naturligt, hvilket måske er endnu mere overraskende. Der er ingen “hakken” i trådet, noget der ellers er så almindeligt i de billigere modeller. Med Odin B3 føles trådet naturligt og glidende.

Konklusion

Inshape FB500 er en (meget) billig motionscykel, der fungerer fint til at få pulsen op, men nok vil føles utilstrækkelig for mange.

Vi kan anbefale motionscyklen til dig der bare gerne vil igang med at træne, men ikke ved om du vil investere alt for meget. Motionscyklen er også helt fin til genoptræning efter en skade eller lignende på lav modstand.

Alt i alt udmærket værdi for prisen, men du bør spørge dig selv om ikke du hellere vil give et par tusind kroner mere og så få en model, du kan vokse og udvikle dig med.

Bedømmelse
3 ud af 5 stjerner

Kettler Axos P

God til prisen

Forhandler Totalpris Læs mere

Kettler Axos P er et godt bud på den bedste billige motionscykel på markedet. Med en pris på kun 2000kr er vi nede i et niveau, hvor vi nærmer os varehusenes pang-tilbud. Hvad får man så for den pris?

Kettler Axos tekniske specifikationer er lige gode som meget dyrere motionscykler 

Guide til køb

Hvorfor skal du købe en motionscykel?

Cykling er nemt at komme i gang med og byder på super effektiv kalorieforbrænding når du vil dyrke motion. Det er desuden en meget skånsom motionsform. Det gør motionscyklen meget velegnet til dig der har forskellige skavanker eller som er for tung til at løbe. Der er nemlig ikke nogen stød på knæ og ryg. En anden fordel ved motionscyklen er at du kan give den max gas uden at risikere skader. Det gør også motionscyklen til den mest effektive kalorieforbrænder.

Her har vi en maskine, som de fleste kan træne på i rigtig lang tid. Man har kropsvægten på ballerne og kan sidde komfortabelt, mens man hører musik, ser tv eller læser, og derfor scorer den højt på forbrænding
Læge Morten Zacho
kilde: Alt.dk

Motionscyklen er super effektiv konditræning, der forbrænder kalorier i et højt tempo. Faktisk er motionscyklen den mest effektive kalorieforbrænder af alle fitnessmaskinerne.

Motionscyklen er også den mest skånsommme af alle fitnessmaskinerne. Risikoen for skader er minimal og alle kan bruge en motionscykel uanset om du er tyk eller tynd, ung eller gammel. Det gør den velegnet til dig der er utrænet og som synes at du ikke helt er i form til fitnresscenteret endnu.

Fordele ved træning på motionscykel

Motionscykel eller spinningcykel

Motionscykel eller spinningcykel, kan du kende forskel? Når du har fundet ud af at du vil have en motionscykel er det tid til at beslutte hvilken slags det skal være. Der er nemlig forskel på motionscykler og spinningcykler, selv om sidstnævnte nogen gang også bliver omtalt under kategorien “motionscykel”.

Forskelle på motionscykler og spinningcykler

Motionscykel
Spinningcykel

Den helt store forskel på motionscyklen og spinningcyklen er hvilket formål de er lavet til:

  • Motionscyklen er lavet til en oprejst siddestilling med fokus på komfort.
  • Spinningcyklen er lavet til høj intensitet med fokus på realisme.

På billedet ovenover kan du nok fornemme forskellen i maskinerne. Motionscyklen har ingen synlige mekaniske dele. Her er mekanikken gemt bag et skjold og sædet er stort og komfortabelt. På spinningcyklen er svinghjulet og kæden blotlagt og sædet er smalt, som på en racercykel.

En meget komfortabel motionscykel er nemmere at gå til end en spinningcykel med smalt sæde.

På motionscyklen kan du bare hoppe på med dine almindelige træningssko, mens du på spinningcyklen skal have særlige cykelsko.

En motionscykel har altid et display med oplysninger om modstand, hastighed og kalorieforbrug. En spinningcykel har normalt ikke noget display og kræver derfor en app eller pulsbælte.

På en motionscykel sidder der et svinghjul gemt, hvor modstanden skabes med magneter der flyttes tættere eller længere væk. På spinningcyklen skabes det meste modstand ved det tunge svinghjul og derudover ved en filtbremse, der får direkte kontakt med hjulet.

På en spinningcykel kan man stå op og trampe i pedalerne. Det bør du ikke gøre på en motionscykel. Derfor er spinningcyklen også oftere brugt til træning i høj intensitet i gruppehold eller som supplement til dem der kører på cykel på landevejen.

En motionscykel har frihjul. Det vil sige at svinghjulet kan køre rundt uden at pedalerne følger med. Det kan spinningcyklen ikke, her fortsætter pedalerne med at køre rundt. Det sidste er noget som kan være lidt ubehageligt, hvis man ikke før har prøvet spinning.

Konklusion: Hvad skal du vælge?

Hvis ikke du specifikt er på udkig efter en spinningcykel, fordi du har prøvet det i fitnesscenteret, så er en motionscykel det rigtige valg. Den er nem at gå til, er behagelig at sidde på og du bestemmer helt selv hvor meget du vil presse dig. Du kan give den max gas på en motionscykel og du kan tage den med ro. Det bestemmer du helt selv. Det er heller ikke sådan at motionscyklen har et loft over hvor meget du kan få ud af den. Hvis du køber en god model kan den følge dig fra nybegynder til superform.

Svinghjul og modstand

Når du tramper i pedalerne på en motionscykel drejer du et svinghjul. Det sidder skjult bag en kappe, så du typisk ikke kan se det. Svinghjulet er vigtigt for din oplevelse på cyklen. Et tungt svinghjul føles mere naturtro, især når du kommer op i tempo. Et for let svinghjul kan give fornemmelsen af at “hakke” i trådet. En god tommelfingerregel er derfor at gå efter en motionscykel med det tungeste svinghjul til dit budget.

Modstanden på de fleste motionscykler leveres med magnetisme. Der sidder kraftige magneter på begge sider af svinghjulet og når du skruer op for modstanden kommer de tættere på. Modstanden kan enten reguleres digitalt på knapper eller manuelt, hvor du skruer op og ned for modstanden. Det siger sig selv at det er nemmere at kunne justere modstanden med et par tryk.

Konklusion: Gå efter en motionscykel med et tungere svinghjul og magnetisk modstand, som du kan justere digitalt.

Display og Ergometer

Din motionscykel har et display der typisk viser oplysninger om din hastighed, kalorieforbrænding, puls og modstand. De lidt bedre motionscykler har også et såkaldt “ergometer”, der betyder de kan måle det antal Watt du producerer. Det giver en meget mere præcis beregning af kalorieforbrænding og giver dig mulighed for at træne målrettet efter Watt output.

Gå efter en motionscykel med ergometer, det giver bedre træningsresultater.

Der er stor forskel på display imellem de enkelte modeller. Nogen er helt simple, andre har grafik og blinkende lys. Andre har mulighed for at tilkoble en tablet, så du kan for eksempel kan cykle en rute og se den på tabletten. Super motivation! Læs mere om motionscykler med skærm på linket.

Maksimale brugervægt

Før du køber, så tjek lige om motionscyklen rent faktisk er lavet til din vægt. Det er især de billige modeller det kan være relevant. Hvis du vejer over 100kg kan det være en god ide at se sig om efter en lidt dyrere model. Det er ikke fedt at sidde på en motionscykel der føles ustabil.

Motionscykler til 150+kg

Hvis du vejer over 150kg kan du stadig finde motionscykler til dit behov. Vi anbefaler her at du køber fra Abilica, der har flere modeller der kan klare vægt over 150kg. Abilica Premium, som vi har testet ovenover, kan for eksempel klare op til 200kg. Læs mere om motionscykler til 150kg+ på linket.

Hvilke muskler træner motionscyklen?

Det er især musklerne i benene du træner på motionscyklen, mere præcist de store muskler i overlåret (quadriceps) og musklerne i baglåret, men ballerne får også en god workout. Hvis du står op mens du cykler, som man gør i for eksempel spinning, så træner du også arme og kernemuskulatur. Du får ikke trænet alle de store muskelgrupper, men dog hele underkroppen.

Det er nok ikke nogen overraskelse at det især er benene der får træning når du cykler. Er du i tvivl kan du bare se på professionelle cykelryttere, der jo har nogen seriøse lårbasser.

Cykling som livsstil har stor effekt for både det fysiske og mentale velbefindende
Læge Bente Klarlund
kilde: Politiken.dk

Hvilke muskler træner motionscyklen ikke

Motionscyklen træner mest ben, baller og lægge. Overkroppen får ikke som udgangspunkt så meget træning, men dog aktiverer man også muskler i ryg og mave. Du kan få en mere alsidig workout ved at stå op i cyklen og derved også bruge arme og ryg mere aktivt.

Hvis du gerne vil træne din overkrop mere seriøst, må du dog nok finde andre øvelser at supplere med. Professionelle cykeltryttere træner også styrketræning ved siden af samme grund.

AktivTræning foreslår i en artikel om styrketræning for cykelryttere, at supplere med squats, mavebøjninger og rygøvelser.

Er cykling godt for ballerne?

Kan man få en god røv af at cykle? Svaret er ja, især hvis du kombinerer din cykeltræning med andre øvelser.

Når du cykler bruger du mest de store lårmuskler og så dine lægmuskler, men musklerne i ballen får også masser af action. Gluteus maximus, den store ballemuskel, bliver aktiveret når du bevæger hofterne og træder i pedalerne. Det giver mere muskelmasse og bidrager til at give en strammere og fastere bagdel.

Motionscyklen giver ikke samme aktivering af ballerne som crosstraineren eller stepmaskinen, men du får helt sikkert stadig en god træning af bagdelen.

Fedtforbrænding på motionscykel

Kan man tabe sig på motionscykel?

Hvis du gerne vil tabe dig er der god grund til at hoppe på motionscyklen. Du kan nemlig forbrænde 600-800 kalorier i timen, hvis du giver den gas. Det er måske ikke helt så meget som du kan forbrænde ved 1 times løb i højt tempo, men til gengæld er det meget lettere at cykle i 1 time.

Det er vigtig, for det er de færreste der kan løbe i højt tempo i en time, eller bare en halv, især hvis du er overvægtig. Derimod kan alle cykle på en motionscykel og overvægt spiller ingen rolle. Motionscyklen er nemlig en yderst skånsom træningsform.

Når du træner for at tabe dig, er det vigtigt at du holder pulsen oppe, gerne over 140 slag i minuttet afhængig af din alder. De fleste motionscykler har pulsmåler i styret og de bedre modeller har desuden mulighed for at tilslutte et pulsbælte.

Intervaltræning til vægttab?

Der er delte meninger om hvad der er mest effektivt i forhold til vægttab: Interval træning eller jævn længere træning. Ifølge læge Bente Klarlund, der skriver i Politiken, forbrænder man flest kalorier ved at cykle jævnt i samme tempo, men man forbrænder flere kalorier efterfølgende ved intervaltræning. Det er den såkaldte afterburn effekt der sætter ind. Derfor anbefaler hun at man træner begge dele, for eksempel ved at køre intervaltræning en gang om ugen.

Konditionstræning og pulstræning på motionscykel

Ifølge Henrik Duer, fysiolog på Rigshospitalet, kan man opnå det samme ved at cykle 3 gange om ugen, som ved at løbe 3 gange om ugen. Det gælder bare om at få pulsen op og få sat modstanden så der kommer sved på panden. Dertil kan man supplere med intervaltræning og pulstræning.

Intervaltræning, også kendt som High Intensity Interval Training (HIIT) er meget populært i fitnesscentre rundt i Danmark, især på spinningcyklerne. Det går kort fortalt ud på at variere sit træningspas, så man skifter mellem let og hårdt tempo. Når vi skriver “hårdt” så mener vi hårdt. Her skal du i et par minutter virkelig hamre igennem så pulsen kommer helt i vejret.

Du kan sagtens få den samme konditionsmæssige effekt ved at cykle som ved at løbe
Fysiolog Henrik Duer
kilde: BT.dk

Pulstræning er en træningsform der udnytter at man nu let kan måle sin puls med pulsbælte eller armbånd. Typisk bruger man et pulsbælte, der sender information til motionscyklen. Her kan du så vælge programmer, hvor du kommer op i det pulsinterval, hvor du får mest ud af træningen. Hvis du gerne vil træne med pulsbælte, skal du sørge for at din motionscykel har muligheden for at tilslutte pulsbælte. Det kan enten være med bluetooth eller andre ældre teknologier.

Spørgsmål og svar om motionscykler

Vi anbefaler flere motionscykler afhængig af dit budget:

  • Abilica Premium UB BT
  • Masterfit TP200
  • Abilica Stream Voyager

Du kan læse anmeldelser af de enkelte motionscykler i testen.

Ja, en motionscykel er god træning for ben, lår og baller og er god til kredsløb og konditionstræning. Det er også en skånsom træningsform, som alle kan udføre.

Du kan forbrænde mellem 500 og 1000 kalorier på træning på motionscykel. Det afhænger af dit intensitetsniveau og hvor trænet du allerede er.

Forfatter

  • Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.

Tags:

Fitfact.dk
Enable registration in settings - general