Atkins kuren

Atkins kuren er oprindeligt tiltænkt svært overvægtige, der gerne vil tabe sig. Diæten har et stort fokus på at reducere kulhydrater i den daglige kost og på samme tid øge mængden af fedt.

Den berømte kur var den første kur, som var med til at starte hele low carb-bølgen, og skal ses som en effektiv kur, som kun bør anvendes i kort tid.

Kuren er delt op i 4 vigtige faser: introduktion, vægttabs fasen, præ-vedligeholdelsesfasen og vedligeholdelsesfasen, som alle danner baggrund for et stabilt vægttab.

Indholdsfortegnelse

Fordele og ulemper ved Atkins kuren

Atkins kuren er efterhånden en meget kendt kur, og har derfor ofte været en stor inspirationskilde for mange andre populære slankekure.

En klar fordel med kuren er, at du ikke skal tælle dine kalorier. 

Du skal i stedet tælle dine kulhydrater. Det betyder, at du lærer at fokusere på de sunde kulhydrater, såsom grøntsager, og ikke de tomme kulhydrater som for eksempel findes i hvidt brød.

Atkins er kendt for at være en slankekur, hvor du hurtigt oplever et vægttab. Ulemperne ved at følge Atkins kuren er dog, at du er nødt til at tælle kulhydrater. Det kan for nogle være lige så besværligt, som hvis du var nødt til at tælle kalorier.

Kuren anbefaler også, at du dyrker motion, og det lave indtag af kulhydrater vil kunne mærkes, fordi du ikke længere har det samme energiniveau som før kuren.

Atkins kuren kuren i korte træk

Den legendariske Dr. Atkins, der opfandt lav kulhydrat slankekure.

Ketosis er en proces i kroppen, som Atkins kuren er baseret på. Vores krop har brug for blod, sukker og glukose for at kunne fungere optimalt. Undgår vi at spise nok kulhydrater, udskiller kroppen glucose fra små depoter i leveren. Men når depoterne er tomme for glukose, bliver kroppen tvunget til at finde andre depoter fra en anden energikilde, så i stedet omdanner den kroppens fedtceller til såkaldte “ketoner”.

Kroppen bruger ketoner til energi, nøjagtig ligesom den ville have gjort, hvis det var glucose. Og på den måde bliver ketose den centrale del af Atkins kuren.

I den første fase (introduktion) må dine kalorier kun komme fra grøntsager. Du kan derfor spise masser af iceberg salat, broccoli, spinat osv. I den første fase er det forbudt at spise fødevarer, som indeholder kulhydrater, hvilket vil sige ris, pasta, kager og slik. Kosten skal altså hovedsageligt bestå af fedt og proteiner.

I vægttabs fasen må du tilføje 5 kulhydrater pr. dag. I denne fase handler det om at tabe sig, og du skal derfor blive i denne fase, indtil du mangler at tabe 3-5 kilo.

I den tredje fase skal du igen øge indtaget af kulhydrater i kosten. Selvom du øger kulhydraterne, er det vigtigt, at du stadig taber dig, det kan derfor være en god ide at starte med 10 gram pr. dag.

Den sidste og afgørende fase er vedligeholdelsen. Her gælder det om at holde vægten. Det handler derfor rigtig meget om, at du ikke går tilbage til dine gamle madvaner. Vælger du at gå tilbage til de gamle vaner, risikerer du bare at tage det hele på igen.

Populære alternativer til Atkins kuren kuren

Nupo kuren

Nupo er en såkaldt kalorielet diæt, hvor målet er hurtigt at tabe sig ved at drikke en række af specialudviklede slankeprodukter. Engang bestod kuren udelukkende

Læs mere »

Rigshospitalets Diæt kuren

Rigshospitalets diæt også kaldet suppekuren, kålsuppekuren, hvidkålskuren, fedtforbrændingskuren mm. Den populære slankekur strækker sig hen over 7 dage, hvor man i alt kan nå at

Læs mere »

Cambridge kuren

Modsat mange andre populære slankekure, så er Cambridge kuren ikke en kur, men i stedet en tilrettelagt plan mod en fremtidig sund livsstil efter et

Læs mere »

Atkins kuren

Atkins kuren er oprindeligt tiltænkt svært overvægtige, der gerne vil tabe sig. Diæten har et stort fokus på at reducere kulhydrater i den daglige kost

Læs mere »

Low Fodmap kuren

Low Fodmap er en kur, hvor bestemte fødevarer, såsom kulhydrater gradvist udelukkes fra din kost. Low Fodmap har vist sig at være et effektivt middel

Læs mere »

Dukan kuren

Dukan kuren er en simpel kur, som i al sin enkelthed går ud på at erstatte kulhydraterne med proteinrig kost. Kuren er opdelt i 4

Læs mere »

Jeg er manden bag Fitfact.dk og skriver blandt andet om træning og vægttab, med særlig fokus på motivation og sundhed.

Træningsudstyr til hjemmet - tilbud på billig træningsudstyr