Palæo kuren

Palæo, som også kaldes for stenalderkost, er en kur, som er baseret på de fødevarer, man spiste længe før landbruget blev opfundet.

Kosten består hovedsageligt af fedtfattigt kød, fisk, æg, frugt, bær og nødder.

Under Palæo kuren er det vigtigt, så vidt det er muligt, helt at holde sig fra forarbejdede fødevarer. Disse indeholder nemlig raffineret sukker, kunstige farve- og smagsstoffer samt transfedtsyrer.

Vælger du at følge Palæo, er der en række gode effekter, der følger med. Ikke alene vil du kunne se og mærke et vægttab, dit blodsukker vil også stabilisere sig. Din daglige energi stiger, det samme gør din styrke samt dit hår, hud og negle, bliver sundere at se på.

Indholdsfortegnelse

Fordele og ulemper ved Palæo kuren

En af fordelene ved at følge denne simple madplan er, at du generelt vil komme til at indtage færre kalorier gennem kosten, end du plejer. Du skal heller ikke tælle kalorier men kun tænke på at spise bevidst.

Du vil også automatisk komme til at spise flere grøntsager, end du er vant til, og det samme gælder de sunde fisk, som alt for mange af os får alt for lidt af.

Men der er som ved mange andre slankekure og diæter også nogle ulemper ved at følge Palæo kuren. En Palæo kur kræver nemlig en høj kødkvalitet, og bor du et sted, hvor det kan være besværligt at få de gode råvarer, bliver det i stedet en forhindring. Mange finder dog alligevel alternativer, og mange bestiller derfor kødet online.

En anden ulempe er, at du kan opleve at få en hård mave. Det sker fordi palæokosten indeholder store mængder af proteiner, og på samme tid er fattig på fibre. Det er dog muligt at hjælp fibrene lidt på vej. Det kan du gøre ved blandt andet at spise hindbær, solbær, ærter og pastinakker, som alle er rige på fibre.

Træner du, og er du vant til at være fysisk aktiv, kan du i starten føle dig en smule mat. Du kan også få hovedpine, særligt fordi kroppen i starten skal vænne sig til ikke længere at modtage så meget sukker, som før.

Palæo kuren i korte træk

Ved at følge en Palæo kur er det slut med at tælle kalorier. Det skyldes primært, at du via en anden kost kommer til at skære alle de kalorietunge fødevarer ud af din kost. Det er blandt andet ris, pasta, slik og fast food.

Palæokosten består derimod af grøntsager og kød, som indeholder mange kalorier, og som på samme tid giver dig en sund mæthed helt uden, at det er nødvendigt at overspise.

Det store forbrug af kaloriefattigt mad betyder, at mange oplever et stort vægttab, når de spiser Palæo kost.

Der findes en række ting, som er bandlyste, når man følger Palæo kuren. Fordi kuren er baseret på fødevarer, som var tilgængelige i stenalderen, bør man ikke indtage disse forskellige produkter, blandt andet, hvedemel, rug, byg, majs, spelt og havre. Men det gælder også forskellige bælgfrugter heriblandt kikærter, linser og bønner både hvide, sorte og kidney bønner.

Kager og slik er selvfølgelig heller ikke en del af Palæo kuren, hvorfor man heller ikke må spise kager og slik, ej heller drikke saft, juice eller sodavand.

Når du er på en Palæo kur, er det således vigtigt at være opmærksom på, at du automatisk giver afkald på forskellige fødevaregrupper. Du kan derfor risikere at komme i underskud af mange vigtige vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Du kan også komme til at mangle calcium, især hvis du under kuren ikke indtager mælkeprodukter, faktisk står mejeriprodukterne for over 40 % af dit normale calciumindtag.

Bliver du i tvivl, om du får de helt rigtige og vigtige vitaminer, kan du supplere kosten med kosttilskud for eksempel i form af en multivitamin.

Læs mere om Palæo kuren her

Populære alternativer til Palæo kuren kuren

Sense kuren

Er du blandt de mange der gennem tiden forventningsfuldt har forsøgt at tabe dig ved hjælp af forskellige slankekure men uden den helt store succes?

Læs mere »

DASH kuren

En sund og varieret kost er nøglen til et langt og lykkeligt liv, men også nøglen til at sænke et forhøjet blodtryk samt mange andre

Læs mere »

Flexitarian kuren

Flexitarian er, som navnet antyder, en fleksibel måde at spise på. Vælger du at spise som en flexitar, vil du overvejende komme til at spise

Læs mere »

MIND kuren

Sund kost bidrager til at holde et højt kognitivt niveau, og flere undersøgelser peger på, at en sund kost kan være med til at nedsætte

Læs mere »

Middelhavsdiæten

Middelhavsdiæten er ikke en slankekur, men en sund livsstil, som har en lang række af positive sidegevinster, herunder vægttab. Under kuren er det tilladt at

Læs mere »

Jeg er manden bag Fitfact.dk og skriver blandt andet om træning og vægttab, med særlig fokus på motivation og sundhed.

Træningsudstyr til hjemmet - tilbud på billig træningsudstyr