Hvor mange kalorier forbrænder man om dagen? Få svaret her

Hvis du vil tabe dig er det super vigtigt at vide at vide hvor mange kalorier du forbrænder i løbet af en dag.

Men vi behøver ikke gøre det sværere end nødvendigt, hvad jeg ofte synes eksperterne gør.

Kalorier er nemlig bare den energi vi får fra mad og som kroppen bruger i løbet af dagen.

Hvis vi har energi i overskud gemmer kroppen det som fedt og modsat, hvis vi har energi i underskud, så bruger kroppen fedt som energi

Så vi skal altså helst være lidt i underskud af kalorier for at tabe os. Men hvordan beregner man så det?

Det korte svar er:

  • En voksen kvinde forbrænder ca. 1500-2000 kalorier om dagen ved en almindelig livsstil
  • En voksen mand forbrænder ca. 2000-3000 kalorier om dagen ved en almindelig livsstil

Kilde: Healthline, Bodylab

Læs også: Hurtigt vægttab - sådan gør du
Ansvarsfraskrivelse

Jeg er ikke læge og giver ikke sundhedsfaglig rådgivning.

Min egen baggrund er 10 år med styrketræning og jeg er også under uddannelse som kostvejleder, men jeg er ikke din læge og jeg er ikke ekspert i slankekure, så lav din egen research og spørg altid din læge eller kostvejleder til råds.

Sådan beregner du din kalorieforbrænding

Det ovenstående er tommelfingerregler til at finde ud af hvor mange kalorier du har brug for i løbet af en dag.

Der findes masser af formler til at beregne det såkaldte ligevægtsindtag og basalstofskifte.

De er sådan set begge to vigtige, men min erfaring siger mig at de sjældent er ret præcise, især ikke de der hurtige beregninger på nettet.

  • Basalstofskifte er det antal kalorier, altså mad, du forbrænder hvis du ligger på sofaen hele dagen. Altså hvad der skal til af energi for at holde dig i live så at sige.
  • Ligevægtsindtag er det antal kalorier som skal til for at holde din vægt stabil, med tanke på dit nuværende aktivitetsniveau.

Begge disse tal afhænger altså af din vægt, din alder, dit køn osv, og du kan finde en masse gode beregnere til dem på nettet, vi anbefaler Bodylabs beregner.

  • Hvis du er en almindelig dansker, der går på arbejde på et kontor og tager bilen hjem eller offentlig transport, så forbrænder du ca. de der 1500-2500 kalorier. 
  • Hvis du arbejder med et fysisk arbejde, fx hvis du er håndværker, så kan du regne med at forbrænde 2500-3500 kcal i løbet af en dag.

Her er det værd at bemærke at det at stå op og gå rundt, fx hvis du er sygeplejersker, ikke forbrænder så mange kalorier som du tror. Det er fint med hæve-sænke skriveborde og den slags, men det forbrænder ikke ret meget.

  • Hvis du dyrker motion ved lav intensitet, fx ved at gå, forbrænder du ca. 300-500 kcal i timen.
  • Hvis du dyrker motion ved høj intensitet, fx spinning eller løb, så forbrænder du ca. 500-1000 kcal i timen.

Så regnestykket er forholdsvis simpelt.

På en almindelig dag forbrænder du ca. 1500 kalorier hvis du er kvinde og ca. de der 2000 kalorier hvis du er mand i dit basale stofskifte.

Hvis du vil tabe dig, skal du være i underskud på ca. 500 kalorier om dagen, så det kan du enten gøre ved at spise 500 kalorier mindre om dagen eller dyrke motion så du forbrænder 500 kalorier.

Så simpelt er det faktisk.

Tæl kalorier så du får 1500 kalorier som kvinde eller 2000 kalorier som mand, så taber du dig.

Eller spis 2000 kalorier som kvinde og 2500 kalorier som mand og dyrk så motion der forbrænder 500 kalorier.

Så taber du dig.

Vægttab handler om gode vaner med kost og motion

Der er ingen tvivl om at det er vigtigt at vide hvor mange kalorier du forbrænder i løbet af en dag, for så kan du tælle kalorier i din kost og på den måde være sikker på at tabe dig.

Og det virker! 

Det er der ingen tvivl om.

Hvis du tæller alle dine kalorier, også dem i din dressing og dine snacks og holder dig under dit ligevægtsindtag, så taber du dig. Uden undtagelser. 

Men .. her er problemet. 

I sidste ende er der ikke ret mange der kan holde ud at leve så restriktivt og veje al din mad og tælle kalorier, dag efter dag.

Det kan være en rigtig god ide at gøre det i en periode for at vænne dig til at læse bagpå pakken. Om ikke andet så for at undgå at spise den usunde mad med super mange kalorier.

I længden er det nok bedre at få et mere intuitivt og sundt forhold til din mad og din krop. 

Lær om hvad der er sunde madvarer, spis masser af grønt, lav din egen mad og kom ud og find noget motion du kan lide at lave og bliv ved med det.

Prøv et hold i dit fitnesscenter eller køb en motionscykel eller romaskine derhjemme og fyr den af 30 minutter om dagen.

Gør det til en vane at komme op på vægten, men lad være med at have det dårligt med din vægt. Når du bliver mere aktiv får du mere muskelmasse og så går dit vægttab ofte lidt i stå, men din krop ændrer sig.

Kom ud blandt andre mennesker, gå ture i naturen, sov godt og få masser af søvn.

Lev sundt og lær at elske det.

Forfatter

  • Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.

Fitfact.dk
Enable registration in settings - general