Kan man have en romaskine i en lejlighed?

Her på FitFact.dk får jeg nogen gange spørgsmål fra læsere der vil høre om man kan have romaskine i en lejlighed eller om det larmer for meget og lignende:

Kan man have en romaskine i lejlighed?

Svaret er: Ja, du kan godt finde plads til en romaskine i en lejlighed og nej, den larmer ikke for meget. I hvert fald ikke, hvis du vælger en vandromaskine.

Du kan læse det lange svar nedenunder og få at vide hvorfor det ikke er et problem med en romaskine i en lejlighed.

Og kig da også forbi min anmeldelse af romaskiner på linket. Jeg har personlig testet 10+ af de mest populære modeller og jeg har en baggrund som roer i klub. Her kan du læse om populære modeller som Water Rower, Abilica og Concept2. Jeg anbefaler 3 modeller, som jeg kan stå inde for.

Læs også: Romaskine Test

POPULÆRE ROMASKINER

Disse romaskiner er de mest populære blandt besøgende på FitFact.dk lige nu. De er velegnede til hjemmetræning og er fra troværdige gode brands.

Apollo Hybrid AR Rower
Bedst i test - romaskine med vand
(Produktet er udgået) kr.
Hopsport HS-065AR
(Produktet er udgået) kr.
Masterfit TP500
(Produktet er udgået) kr.

Hvilken romaskine larmer mindst?

En overvejelse som jeg tror mange der bor i lejlighed har, er om en romaskine larmer meget. Der er jo mange af os, der godt kan lide at træne om aftenen og her skal vi helst ikke blive uvenner med naboerne, fordi vi larmer.

Nåvel, jeg ved jo at romaskiner som Concept2 kan larme lidt, faktisk er lyden af luften der suser, jo en del af glæden ved netop denne type romaskine. Men hvor meget larmer det egentlig? Det vidste jeg faktisk ikke, så jeg satte mig for at finde ud af det.

Vandromaskiner larmer ikke, men Concept2 kan larme noget

Producenterne offentliggør ikke umiddelbart deres støjniveauer ved brug. Måske fordi det ikke er et super godt salgsargument.

Men så er det heldigt at der er lavet tests af det uafhængigt på nettet.

I video nedenunder testes en vandromaskine, Concept2 og en magnestisk romaskine. det maksimale decibelniveau er som følger:

Vandromaskine – ca. 70-80 dB
Concept2 – ca. 90-100 dB
Magnetisk – ca. 60-70 dB

Det er værd at bemærke at disse dB målinger ikke er præcise og at man jo ikke har en konstant lydpåvirkning og kun ved træk.

Concept2 larmer dog faktisk en del. Der er ingen tvivl om at man vil kunne høre en Concept2 på fulde drøn, hvis man sidder i et rum i nærheden. Naboen vil muligvis kunne høre den, men dog næppe som noget voldsomt irritationsmoment. Men det er nok ikke en god ide at give den gas tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Concept2 og andre luftmaskiner er derfor mest velegnede til garagen eller til lejligheder der er godt lydisolerede.

En vandromaskine har et meget lavere decibelniveau og en helt anden behagelig lyd. En vandromaskine bruger vand som modstand, som er en naturlig og behagelig lyd, der minder om bølger der slår imod stranden. Mange finder lyden meditativ. Du kan sagtens have en vandromaskine i en lejlighed og naboen vil ikke klage.

En magnetisk romaskine er den mindst larmende romaskine, men her på FitFact.dk anbefaler vi generelt ikke magnestiske romaskiner, da vi synes de ikke giver en god rooplevelse. Vi anbefaler i stedet at du køber en billigere vandromaskine.

Hvilke romaskiner er nemme at opbevare?

Det andet punkt, som kan tale imod at købe en romaskine er opbevaringen. Den fylder jo noget sådan en romaskine, når den er i brug. Hvis ikke man kan stable eller folde den sammen, behøver man nærmest et helt rum til den.

Også her viser Concept2 sig desværre noget ufleksibel. Den kan godt nok skilles ad med en relativ simpel manøvre, men den folder ikke som sådan og er ikke lavet til at flyttes nemt. Det er en romaskine der oftest bliver stående.

Heldigvis findes der flere romaskiner der er nemmere at opbevare.

Anderledes nemt er det med en vandromaskine, der er designet til at stå på langs. Vandromaskinen har hjul, der gør det nemt at flytte og kan altså nemt vippes til at stå op. Her fylder den ca. 2 meter i højden og ca. 50 cm i dybden. Har du et stort skab, kan den derfor stå der, men ellers kan den nemt gemmes væk i et hjørne, til du skal bruge den. Og så er det jo godt at sådan en romaskine i træ, ser godt ud.

Forfatter

  • Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.

Fitfact.dk
Enable registration in settings - general