Et overskueligt indblik i gymnastik, crossfit og calisthenics

Vil du i gang med effektiv og alsidig træning, hvor du får masser af udfordring af både kondition, styrke og koordination, så er gymnastik – i alle sine afskygninger – et rigtig spændende valg.

I denne artikel ser vi på 3 populære former: klassisk gymnastik, crossfit og calisthenics.

Gymnastik – motion, som alle kan deltage i

Gymnastik er en af de ældste former for fysisk træning. Det er en motionsform, hvor alle uanset træningserfaring, styrkeniveau, alder og køn kan være med. I Danmark organiseres gymnastik af DGI.

Når du dyrker gymnastik, får du træning af både krop og sind. Du kommer til at deltage på hold, hvor du er aktiv sammen med andre. Dette er med til at bringe ekstra glæde og socialt samvær ind i træningen, som på den måde bliver ekstra motiverende.

Der findes foreninger og klubber i stort set alle store byer, som tilbyder gymnastik i forskellige udgaver. Når du skal tilmeldes et hold, har du flere valgmuligheder, som afhænger af dine ambitioner med træningen.

De mest udbredte og almindelige former for gymnastik er:

  • Fitness gymnastik (også kendt som rytmisk gymnastik)
  • Springgymnastik
  • Redskabsgymnastik

Vil du have pulsen op og masser af sved på panden, er den rytmiske udgave et godt valg. Her dyrker du motion med sekvenser og instrueres til at udføre nye bevægelser. Har du høje ambitioner for din tekniske evner, kan du udfordre dig fysisk og mentalt ved at vælge spring- eller redskabsudgaverne.

Hver gymnastikform er opdelt i hold. Du kan melde dig på begynderholdet, hvis du er uerfaren og vil godt i gang med din fysiske træning.

Crossfit – perfekt for dig der vil styrke musklerne

Crossfit er blevet én af de mest populære motionsformer de seneste år, som dyrkes af både unge og ældre, der vil styrketræne. Det er en alsidig træningsform, hvor du arbejder med forskellige redskaber. Kettlebells er ét uundværligt redskab i denne forbindelse.

Læs også: Crossfit sko TEST

Du får rig mulighed for at styrke både små og store muskelgrupper i kroppen, når der laves øvelser af 1-3 minutters varig, som gentages efter en kort pause.

Den store fordel ved crossfit er, at du kan deltage på hold, uanset hvilket niveau du befinder dig på. Du kan vælge redskaber med dén belastning, som passer til dig. Er du nybegynder med styrketræning, kan du vælge håndvægte á 2kg, mens dig der er erfaren med intensiv træning, kan vælge vægtene på 15kg eller derover.

I takt med populariteten finder der særskilte crossfitklubber i mange byer. Typisk træner mænd og kvinder sammen, og der tilbydes hold i løbet af ugen, som sætter fokus på forskellige muskelområder. Den ene ugedag lægges der fokus på mave, baller og lår, mens der på andre ugedage fokuseres på skuldre, lænd eller arme.

Calisthenics – for dig som vil arbejde med smidighed og balance

Der kommer hele tiden nye træningsformer til, som giver dig flere muligheder for at være aktiv.
Calisthenics er én af de nyeste motionsformer. Det er fysisk krævende træning, som arbejder med akrobatiske øvelser i udfordrende positioner.

Den store fordel ved træningsformen er, at den kan dyrkes overalt. Det kan være i motionscenteret, derhjemme eller i parken.

Helt grundlæggende handler calisthenics om fysisk træning med egen kropsvægt. Der anvendes således ikke redskaber eller udstyr. Der er fokus på at udvikle din grundstyrke, din smidighed og din balanceevne via øvelserne, som kan dyrkes alene eller sammen med en makker.

Der findes 5 grundlæggende grundøvelser, som calisthenics er bygget op omkring:

  • Pull-up
  • Dips
  • Squats
  • Armbøjninger
  • Push ups

Der kan arbejdes med disse grundøvelser på forskellige måder. Dine fysiske omgivelser kan være med til at give dig ekstra udfordringer. Og træner du med en makker, kan der opnås ekstra udfordringer i forhold til balance gennem parøvelser.

Hvilken træningsform skal jeg vælge?

Når du har en introduktion til gymnastik, crossfit og calisthenics, er du bedst i stand til at sammenligne dine forskellige træningsmuligheder.

Ønsker du en motionsform, hvor du kan få forbrændt en masse kalorier, og hvor du kan forbedre konditionen, er fitness gymnastik et godt valg. Her er du i gang med bevægelser af hele kroppen, og du kan fortsætte træningen derhjemme og arbejde videre med sekvenserne.

Vil du have øget muskelstyrke eller blive fysisk stærkere, kan crossfit være din perfekte motionsform. Her laves der både konditions- og styrketræningsøvelser. Det er intensiv intervaltræning, hvor der lægges små pauser ind á 30 sekunder imellem hvert sæt.
For dig der er erfaren med yoga eller styrketræning med vægte, kan der være brug for ekstra udfordring, som du kan udvikle din smidighed og balanceevne med. I denne forbindelse er calisthenics den ultimative træningsform.

Hvad er forskellen på crossfit og calisthenics?

Begge træningsformer handler om udviklingen af den fysiske styrke. Den afgørende forskel er, at mens der i crossfit anvendes forskellige redskaber, arbejder du uden udstyr i calisthenics.

Vil du have tonede muskler, eller vil du øge muskelmassen, kan du vælge begge træningsformer. For mange mennesker der ikke har stor erfaring med styrketræning, kan det være ønsket at træne uden brug af redskaber.

Her kan calisthenics være en anledning til at opbygge en god grundstyrke, som senere kan bruges i crossfit sammenhænge. Du kan vælge at kombinere de to træningsformer, da effekterne af dem vil komme dig til gode på begge områder. Den smidighed, du opbygger i de 5 basisøvelser i calisthenics, kan komme dig til gode, når du arbejder med kettlebells, håndvægte, wallballs, reb og poly boxes i crossfit sammenhænge. Og omvendt kan træningsredskaberne være en effektiv vej til at øge din muskelstyrke, så du får en længere udholdenhed til dine grundøvelser.

Hvad kræver det at komme i gang med træning?

Samtlige træningsformer finder sted i fitnesscentre eller klubber. Du skal tilmelde dig den klub, som du ønsker at begynde hos. De fleste steder tilbydes der gratis prøvetimer, så du uforpligtende kan prøve kræfter med din valgte motionsform og få professionel introduktion til gymnastik, crossfit og calisthenics.

Klubberne har alt det udstyr, som behøves.

Det vigtigste, du skal have styr på, er tøjet. Sørg for at vælge fitnesstøj som du føler sig godt tilpas i. Det gælder, uanset hvilke aktiviteter du står overfor. Des mere afslappet og veltilpas du føler dig, des større udbytte får du med din træning.

Jeg er manden bag Fitfact.dk og skriver blandt andet om træning og vægttab, med særlig fokus på motivation og sundhed.

Træningsudstyr til hjemmet - tilbud på billig træningsudstyr
Enable registration in settings - general