Romaskine med luftmodstand – TEST og TILBUD
En romaskine med luftmodstand er både motionistens og OL-roernes valg.
Concept2, den original romaskine med luftmodstand, er stadig standarden når der skal dystes på tid i konkurrencer verden over.
En romaskine med luftmodstand har den mest realistiske fornemmelse af at ro
Men hvor Concept2 og andre romaskiner med luft adskiller sig, er i deres displays der er langt mere præcise end vandromaskiner og romaskiner med magnetmodstand.
Det betyder at du kan sammenligne tider og dyste med andre fra hele verden.
Populære romaskiner med luftmodstand
Concept2 model D/PM5
Forhandler | Totalpris | Læs mere |
---|
Ingen over, ingen ved siden af. Concept2 er ergometertræning. Det er denne romaskine, som alle roere træner på om vinteren. Det er denne romaskine der bruges til officielle rekordforsøg. Det er denne romaskine du finder i dit fitnesscenter.
Concept2 er romaskinernes guldstandard
Det er romaskinen til dig der vil træne roning seriøst og give den maks gas til din træning.
Concept2 adskiller sig fra de billigere modeller ved at have et meget avanceret display, der gør det muligt at træne og konkurrere mod roere fra hele verden. Du kan for eksempel ro mod verdensmesteren Eskild Ebbesen, der selv har en af verdensrekorderne for ergometerroning.
Masterfit TP900
Forhandler | Totalpris | Læs mere |
---|
Masterfit er vores testvinder, især når vi ser på hvor fremragende romaskine du får for pengene.
Masterfit er en romaskine med luftmodstand i absolut topkvalitet
Hvis du synes at Masterfit ligner Concept2, som du kender fra fitnesscenteret, så har du ret. For Masterfit er faktisk Concept2 eller rettere, en stort set identisk kopi.
Concept2, som Masterfit baserer sig på, er “guld standarden” for romaskiner. Det er den romaskine som alle konkurrencer afholdes på og den romaskine som alle proffer ror på om vinteren.
Patentet på Concept2 er udløbet og derfor må andre producenter også byde ind. Det betyder at du kan få en romaskine i absolut topkvalitet til 2000kr mindre end originalen.
Billig romaskine med luftmodstand
Søg i databasen over romaskiner
Er du på udkig efter et godt tilbud på en billig romaskine med luftmodstand? I denne sektion har vi samlet tilbud på billige romaskiner med luftmodstand.
Vælg en af de de bedste tilbud i tabellen nedenunder. Vi indhenter priser og tilbud flere gange om ugen hos flere populære forhandlere.
Sådan virker en romaskine med luftmodstand
Inde i den runde kasse på din romaskine sidder et hjul med vinger, på engelsk kaldet “flywheel”.
Når du trækker i håndtaget drejer det rundt, men for at kunne gøre det, skal de flytte den luft der er mellem vingerne. Det er luftmodstand.
Det særlige ved luft er at det faktisk opfører sig meget som vand, forstået på den måde, at jo hurtigere du ror, jo hurtigere skal hjulet dreje rundt per omkring og jo mere luft skal der flyttes. Derfor skal der flere kræfter til at ro hurtigere og derfor stiger modstanden med din hastighed.
Sådan er det også på vandet, hvor modstanden mellem båden og vandet, friktionen, bliver øget når tempoet skyder i verden. Det kræver derfor flere kræfter at holde farten.
Derfor er en romaskine med luftmodstand så realistisk. Den føles næsten som at ro i en robåd.
Det betyder også at din luftromaskine har en “variabel” modstand. Uanset hvad du sætter den på, fra 1 til 10, kan du gøre det hårdere eller lettere, simpelthen ved at bruge flere eller færre kræfter.
Sådan er det ikke med for eksempel magnetmodstand. Her får du samme modstand, uanset om du ror hurtigt eller langsomt.
Fordele ved en romaskine med luftmodstand
- Variabel modstand
- Føles realistisk
- Præcis måling af tid, Watt og teknik
- Kan konkurrere med egne tider og andres tider
En romaskine med luftmodstand, og så særligt Concept2, giver det muligt for dig virkelig at få trænet din roteknik. Den teknik du bruger på romaskinen kan overføres næsten en til en på en båd. Måske går du ikke med planer om at begynde til roning, men det er stadig fedt at vide man kan være med.
Concept2, og i mindre grad andre maskiner, har præcise og avancerede displays, der gør det muligt for dig at måle dine tider meget præcist, ned til sekundet. Du kan se din tid pr. 500 meter, dit kalorierforbrug, dine Watt, din puls (hvis bælte) og meget mere.
Har du en Concept2 kan du forbinde den til din ErgData app og uploade dine tider. Så kan du sammenligne dig med Eskild Ebbesen, der i øvrigt stadig er blandt verdens bedste roere, nu dog i old boys klassen på romaskinen.
Ulemper ved en romaskine med luftmodstand
- Larmer mest
- Fylder mest
Der er ikke så mange ulemper ved selve rooplevelsen, hvis du har en romaskine med luftmodstand.
Ulemperne består snarere i at maskinerne fylder en del og de er ikke særlig mobile. Man kan dog skille dem ad forholdsvis let og derved gøre dem mindre, men det er ikke meningen, for så skal de samles igen ved brug.
En anden ulempe er at de larmer forholdsvist meget. De larmer mere end romaskiner med vandmodstand og romaskiner med magnetmodstand. Det er ikke sådan at du får klager fra naboen, men du kan ikke ro på dem mens der er andre der ser TV eller lignende i samme rum.
Skal du have en romaskine med luftmodstand?
Vi har været fordele og ulemper igennem, tilbage står nu, skal du have en romaskine med luftmodstand?
Det du skal spørge dig selv om, er hvor meget du kan lide at ro?
Kan du lide at udfordre dig selv, måle din præstation og din tid, måske endda deltage og dyste online.
Kan du lide at smadre igennem for fuld fart, på en maskine der er bygget til at kunne klare selv eliteroere?
Vil du have en maskine med gensalgsværdi?
I så fald, er en romaskine med luftmodstand et godt valg. Det er en romaskine for dig der vil give den gas, dig der er et konkurrencemenneske og dig der forstår at hvis du køber en Concept2, så kan du sælge den igen, også om flere år.
Alternativer til en romaskine med luftmodstand
Hvad er der så af alternativer?
Den mest oplagte er romaskinen med vand. Den er på mange måder mere velegnet til privaten, for den er pænere og den larmer og fylder mindre, og så er den også fremragende at ro på.
Du kan få en rigtig god træning og presse dig selv med den og den giver dig en realistisk, nærmest meditativ rooplevelse.
Hvorfor skulle du så alligevel ikke vælge den?
Jo, den har ikke den samme præcision i sine tal. Du ved reelt ikke hvor hurtig du er sammenlignet med resten af feltet. Det gør du på en Concept2.
Helt personligt, synes jeg heller ikke den er helt så stabil, når du virkelig giver de smadder. Hvis Eskild Ebbesen sidder på en Concept2 og giver maks gas, så flytter den sig ikke en tomme. En vandromaskine kan godt føles lidt mindre stabil, når man virkelig flår i den.
Det er dog en marginal ting, for de fleste vil ikke ro sådan, men det bør tages med i overvejelserne.
Så er der magnet romaskinerne, men de er ikke et alternativ til romaskinen med luftmodstand. De er “fitnessmaskiner”, ikke romaskiner. De kan give en god workout, men de giver ikke en god rotræning.
Forfatter
-
Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.
Tags: aff