Testosteron Boostere

Testosteron boostere kan være et fristende middel til mere muskelmasse, højere libido og øget velvære, men virker de? I denne artikel har vi set på de typiske ingredienser i kosttilskud der sælges som “testosteron boostere”. Er der videnskabelig evidens? Ja, for nogen, nej for andre. Læs med og se hvilke.

Derfor skal øge dit testosteron niveau

Produktionen af det mandlige kønshormon testosteron bliver mindre med alderen, og det kan medføre fedme, mindre muskel- og knoglemasse, færre røde blodlegemer, hjertekarproblemer, mindre sexlyst samt dårligere humør og hukommelse.

Puha, siger du nok, mens du overvejer om du skulle gå ned til lægen og få et skud testosteron.

Og jo, det er en god ide at gå til lægen, hvis du har nogle af de ovenstående problemer, men det er de færreste der har lave nok testosteron niveauer til egentlig behandling med testosteron.

Heldigvis kan du selv gøre meget ved at spise sundt, være fysisk aktiv og sove godt. Og så kan du supplere med kosttilskud, så du får de nødvendige stoffer din krop har brug for til at producere testosteron.

Har du lav testosteron?

Tag testen og find ud af om du har lav testosteron. Simpel og anonym hjemmetest. Bestil på nettet og modtag testen efter få dage.

ANNONCE

Top 3 Testosteron Boostere

Testboostere er blandt de bedst sælgende produkter på fitness markedet. Det kan man jo også godt forstå, for det er da fristende. Tag en enkelt pille eller bland en smoothie og se dine gains eksplodere. Men er der nogen dokumentation for de, nogen gange dyre, produkter? Vi ser på nogle af de mest populære.

TestRX

fra ShyToBuy.dk

Forhandler Totalpris Læs mere
488,00 DKK → Læs mere

TestRX er en populær testosteron booster, der i Danmark sælges af blandt andet Shytobuy. TestRX er et helt lovligt kosttilskud der indeholder en blanding af vitaminer, mineraler og naturmedicin.

TestRX har vitamin D3, K2 og B6, der ofte anbefales ALLE danskere, uanset formål. Et normalt (højt) d-vitamin niveau er helt afgørende for at kroppen kan fungere normalt.

Magnesium og Zink er to mineraler, der har en klar funktion i produktionen af testosteron. De bruges typisk i kombination med hinanden, altså også her.

Indeholder
 • Vitamin D3
 • Vitamin K2
 • Vitamin B6
 • Magnesium
 • Zink
 • D-Asparagin syre
 • Bukkehorn ekstrakt

TestRX indeholder også d-asparagin syre og bukkehorn ekstrakt, to typer naturmedicin der ofte bruges i testosteron boostere og som har et vist videnskabeligt grundlag bag sig.

Indhold i testosteron boostere

Kosttilskud for testosteron er et kæmpe marked, især indenfor bodybuilding miljøet, hvor der næsten hele tiden kommer nye produkter, der lover store muskler og masser af “gains”. 

I forhold til testosteron, adskiller kosttilskud sig oftest fra naturmedicin, ved at basere sig mere på videnskabelige undersøgelser eller i hvert fald teorier om tilskuddets biokemiske virkning, snarere end at komme fra traditionel medicin. Men fra at noget spiller en rolle i produktionen af testosteron til at man kan få mere testosteron ved at spise det som kosttilskud, der er der forskel.

Aminosyrer og andre organiske kosttilskud

D-Aspartic Acid

Forhandler Totalpris Læs mere
Bulk Powders 19.900.109,00 DKK → Læs mere

D-Aspartic Acid (D-asparaginsyre) var et af de hotteste kosttilskud på markedet for et par år siden. Et studie fra 2009 havde nemlig vist at man kunne øge testosteron produktionen med over 40% ved at indtage få gram om dagen. Men nyere forskning har mere eller mindre aflivet det forskningsresultat.

DAA er en aminosyre, som gennem en (kompliceret) process, bruges til at sætte gang i produktionen af visse stoffer i hjernen, der i sidste ende leder til at producere testosteron. Det lyder jo bestemt lovende, men som med så meget andet i kroppen, er det sjældent så simpelt.

Ifølge det amerikanske site Healthline1, der har undersøgt forskningen på området, er DAA ikke gavnligt for unge mænd, der allerede er fysisk aktive. Der er dog flere studier der viser en gavnlig effekt for mænd der ikke er fysisk aktive. Healthline konkluderer at DAA muligvis er gavnligt for fysisk inaktive mænd med lav testosteron, men ikke for mænd der allerede træner vægte og er fysisk aktive.

Kreatin

Forhandler Totalpris Læs mere
129,00 DKK → Læs mere

Kreatin er et populært træningstilskud, der har været brugt af bodybuildere i årtier. En lang række studier har vist at kreatin kan have en positiv effekt på muskelopbygning og restitution2. Men kan det også booste testosteron direkte?

Da kreatin kan hjælpe med træningen og særligt vægttræning, har kreatin en indirekte positiv effekt på testosteron. Det skyldes at vægttræning generelt øger testosteron niveauet.

Men der er ikke nogen overbevisende direkte effekt på testosteron niveauet.

Ifølge det amerikanske tidsskrift Examiner.com3 er der i alt 3 videnskabelige studier, der viser en positiv effekt på testosteron, men hele 10 studier der viser det modsatte, altså ingen effekt.

Det skal dog siges at de nævnte studier blev udført på unge, aktive mænd. Der er altså ikke lavet tests på mænd med lavt eller nedsat testosteron niveau. Andre stoffer, som fx L-Carnitin nævnt nedenunder, har netop en videnskabelig bevist effekt på mænd med lav testosteron, men ikke på unge, aktive mænd.

L-Carnitine

Forhandler Totalpris Læs mere
Bulk Powders 19.900.109,00 DKK → Læs mere

L-Carnitin er en essentiel aminosyre, der blandt andet findes i fisk. Uden den, ville vi få en masse meget ubehagelige problemer og sygdome. Men L-Carnitin er ikke bare nødvendig, den kan måske øge testosteron, når man indtager det som kosttilskud.

L-Carnitin er en af de mest sejlivede testoston boostere i bodybuilding miljøet og bruges desuden til at hjælpe med vægttab.

Hvorvidt L-Carnitin virker for yngre, raske mænd, er dog uklart, men det anerkendte amerikanske sundhedssite WebMD4, skriver at L-Carnitin højst sandsynlig virker for mænd der har fået lavere testosteron med alderen. Det er måske nok derfor særlig interessant for midaldrende mænd, der er begyndt at mærke effekten af dalende testosteronniveau.

Vitaminer og Mineraler

Flere vitaminer, især Magnesium, Zink og D-Vitamin, spiller en afgørende rolle i produktionen af testosteron. Når man researcher på nettet er der dog ofte meget forskellige opfattelser af hvor stor en rolle de spiller. Læser man på bodybuilding forummer, får man ofte foreslået kosttilskuddet ZMA (Zink, Magnesium, Aspartat), som en test booster. Men læser man lægefaglige sider får man snarere at vide at vitamin tilskud kun er nødvendig, hvis man har underskud i dem.

Skal man stole på “bro science” og den praktiske erfaring fra bodybuilder miljøet eller på den fagligt funderede, men nogle gange ensporede viden fra lægerne? Vi har sat os for at undersøge hvad videnskaben og forskningen egentlig siger om sagen i dag.

Zink og Magnesium

Forhandler Totalpris Læs mere
168,00 DKK → Læs mere

Man skal ikke lede ret længe efter “testosteron boostere” på nettet inden man støder på mineralerne Zink og Magnesium, ofte i form af kosttilskuddet ZMA, der ud over Zink også indeholder Magnesium.

Når vi nævner Zink og Magnesium under et punkt, er det simpelthen fordi de to går hånd i hånd.

I bodybuilding miljøet er Zink og ZMA en af de mest populære tilskud, tilsyneladende mest baseret på personlige erfaringer over årtier, men der er da også videnskabelig evidens bag sammenhængen mellem Zink/Magnesiym og testosteron.

Det er især Zink og Magnesium mangel der kan være et problem. Har man underskud i et af mineralerne kan det give lavere testosteron.

Ifølge Netdoktor.dk er Zinkmangel et næsten ukendt fænomen i Norden, mens det er mere udbredt i Afrika og Asien. Det skyldes at Zink (og Magnesium) svedes ud gennem kroppen og her i det kolde nord sveder vi jo ikke så meget.

Men stop lige en gang! Passer det nu også? Rigtig mange danskere dyrker jo virkelig meget motion, gerne langdistance løb og cykling. Kan zink underskud på grund af svedige løbeture måske være årsag til lavere testosteron? Det er det i hvert fald nogen videnskabelige studier der bekræfter6

Hvis du dyrker meget motion og sveder meget er der altså god grund til at supplere med zink og magnesium.

D-vitamin

Forhandler Totalpris Læs mere

Hvis du ofte føler dig træt, slap og uden lyst, særligt på den mørke tid af året, så er det en god ide at få tjekket dit d-vitamin niveau. Mange danskere klager over “vinterdepression”, men det er ingen spøg. D-vitamin mangel er meget udbredt og kan have stor negativ indflydelse på dit helbred, herunder produktion af testosteron.

D-vitamin spiller tilsyneladende en vigtig rolle i produktionen af testosteron. Det viser flere studier ret tydeligt. Især er d-vitamin mangel i klinisk forstand, under 30 mikrog/l, nært forbundet med lav testosteron7.

Den gode nyhed er så at det underskud er nemt at gøre noget ved. Når man får genoprettet sit D-vitamin niveau, stiger testosteron niveauet igen. Et studie undersøgte hvad der skete med testosteron når man gav mænd D-vitamin tilskud. Resultatet var en markant stigning på 20% i testosteron niveau.

Der er altså rigtig god grund til at få tjekket sit d-vitamin niveau, hvis du føler dig slap og ugidelig. Rigtig mange danskere har kronisk d-vitamin underskud, men er ikke klar over. Du kan få tjekket dit d-vitamin niveau hos lægen med en simpel blodprøve. Har du underskud, eller bare lidt lavt niveau, kan du for få kroner få et glas med d-vitamin8.

Naturmedicin

Naturmedicin, altså urter, rødder, planter og lignende, bruges i stor stil i diverse testboostere til salg i dag. Navne some Tribulis Testis, Bukkehornekstrakt m.fl. er efterhånden godt kendt af de fleste der har sat sig lidt ind i sagerne. Men virker de?

Traditionel naturmedicin har været brugt til at øge libido og sexlyst verden rundt i årtusinder. Hvis man tager til Østen finder man hurtigt ud af at der er et meget stort marked for den slags.

Når det kommer til naturmedicin med videnskabelig dokumentation er udvalget dog langt mere sparsomt. Vi har derfor set på nogle af de mest populære typer naturmedicin og undersøgt hvad der findes af dokumentation.

Ashwagandha

Ashwagandha kommer, som navnet måske antyder, fra Indien, hvor planten har været brugt i traditionel medicin i årtusinder. Det er en af de vigtigste planter i Ayurvedisk medicin, hvor den blandt andet bruges til at mindske stress, forbedre koncentration og øge energiniveauet. En række studier har påvist gavnlige virkninger af planten:

 • Lavere blodsukker
 • Tumor hæmmende
 • Reducere cortisol og stress

og ikke mindst

 • Øge testosteron og spermkvalitet

Der er i hvert fald enkelte videnskabelige studier, dog fra Indien, der har påvist øget testosteron niveau efter brug af Ashwaganda9. Det er dog ikke helt klart for mig om der er tale om en stigning direkte på grund af planten eller fordi planten nedsætter stress (cortisol), som jo bekendt er meget skadeligt for testosteron niveauet.

Jeg skal ikke kunne sige noget om hvor man kan købe Ashwagandha eller om lovligheden af det. Umiddelbart virker det til at planten ikke er tilladt i Danmark, se Fødevarestyrelsen10.

Brændenælde ekstrakt

Forhandler Totalpris Læs mere
1,35 DKK → Læs mere
134,00 DKK → Læs mere

Ekstrakt fra vores egne store brændenælder kan måske bruges til at mindske optagelsen af SHBG, der binder sig til den frie testosteron. Det latinske navn for brændenælden er, Urtica Dioica, og søger man på det finder man en del artikler om hvordan ekstraktet indeholder stoffer der kan binde sig til SHBG og derved frigive mere fri testosteron11.

Når man googler finder man også flere undersøgelser hvor urtica dioica nævnes i forbindelse med prostata, altså som en type medicin mod forstørret prostata, blandt andet dette studie, hvor brændenælde ekstrakt i studiet anbefales til behandling af forstørret prostata12.

Tongkat Ali

Tongkat Ali er et afrodisium, der skulle øge sexlysten hos mænd. Har man rejst i Sydøstasien har man måske stødt på Tongkat Ali, et træ der vokser vildt i blandt andet Thailand, Malaysia og Indonesien. Efterhånden er det dog kun i Indonesien at man kan opdrive rødderne fra træet, da træet vokser langsomt og den store efterspørgsel har fældet træerne i de andre lande.

Tongkat Ali skulle især give en bedre rejsning og sædkvalitet13, men roden er også blevet undersøgt for dens evne til at øge testosteron.

I hvert fald et videnskabeligt studie fra Malaysia, har påvist en øgning i testosteron med 200mg Tongkat Ali extract om dagen14.

Tongkat Ali er dog meget svær og dyr at opdrive, måske netop fordi roden er så populær. Derfor er risikoen for at få falsk Tongkat Ali meget stor, hvis du bestiller på nettet.

Bukkehorn ekstrakt

Bukkehorn er en urt med mange gavnlige egenskaber. Den lille urteplante er blevet brugt igennem historien for dens mange anvendelser, blandt andet mod mave- og hudproblemer.

I de sidste årtier har den været populær som ingrediens i diverse testosteron boostere. Bukkehornsekstrat indeholder stoffer der menes at øge testosteron produktionen.

Måske er der noget om det, for flere studier viser i hvert fald nogen effekt.

Et 8 uger langt studie med 49 deltagere, viste en lille, men signifikant, forøgelse af testosteron niveauet hos mænd der indtog 500mg bukkehornekstrakt om dagen15.

Et andet studie havde 50 deltagere og her testede man igen med 500mg bukkehornsekstrakt om dagen. Her fandt man mere tydelige effekter på op til 46% øget testosteronniveau i nogle deltagere16.

Tribulus Terrestris

Tribulus Terrestris har været flittig brugt i testosteron booster rigtig længe. De af jer, der er lidt ældre, kan måske huske dem allerede for 2 årtier siden. Tribulus Terrestris er stadig en af de mest populære ingredienser i testosteron boostere, men virker det egentlig?

Egentlig er Tribulus Terrestris en plante der har været brugt i traditionel kinesisk og ayurvedisk medicin i årtusinder. Her har den været brugt mod hævelser og andre lidelser, men også til at give øget libido.

Flere studier viser da også øget libido, men det er mere sparsomt med beviserne for at øge testosteron. De fleste studier 16, viser da heller ikke nogen mærkbar effekt.

Forfatter

 • Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.

Fitfact.dk
Enable registration in settings - general