Siddecykel og liggecykel
En siddecykel er en effektiv, men mere behagelig måde at motionere på.
I stedet for en smal sadel, som på kondicyklen, har siddecyklen et rigtigt sæde.
Samtidig kan den indstilles, så du ikke overbelaster dine led.
Så vil du have en mere behagelig og knapt så belastende motion, bør du overveje at købe en siddecykel.
I denne guide har vi fundet flere gode sidde- og liggecykler, fra populære forhandlere. Du kan også læse meget mere om hvordan du vælger den rigtige.
Læs hele guiden eller brug indholdsfortegnelsen nedenunder til at hoppe i artiklen.
-
- Udvalgte populære siddecykler
- Hvad er en siddecykel?
- Forskel i forhold til motionscykel
- Det skal du være opmærksom på, når du køber en siddecykel
- Fordele og ulemper ved en siddecykel
- Hvilke muskler træner en siddecykel?
- Konditionstræning på siddecykel
- Siddecykel eller motionscykel?
- Siddecykel eller crosstrainer?
- Forfatter
Udvalgte populære siddecykler
Tunturi E50-R siddecykel
Forhandler | Totalpris | Læs mere |
---|
Danske Apuls har en egen linje af motionscykler under navnet Odin. Her ser vi på Odin L8, der med en pris på 3000kr er nede i bunden af hvad man kan finde en siddecykel til, hvor den stadig er i god kvalitet.
Odin L8 er solid og komfortabel, med en maks personvægt på hele 150kg. Sædet er ekstra bredt og håndtag på hver side, hjælper med balance og har samtidig pulsmåler.
Odin L8 liggecykel
Forhandler | Totalpris | Læs mere |
---|
Danske Apuls har en egen linje af motionscykler under navnet Odin. Her ser vi på Odin L8, der med en pris på 3000kr er nede i bunden af hvad man kan finde en siddecykel til, hvor den stadig er i god kvalitet.
Odin L8 er solid og komfortabel, med en maks personvægt på hele 150kg. Sædet er ekstra bredt og håndtag på hver side, hjælper med balance og har samtidig pulsmåler.
Circle Fitness - Siddecykel R8
Forhandler | Totalpris | Læs mere |
---|
Siddecykel til fitnesscentre, kræsne privatbrugere og fysioterapeuten. Denne siddecykel fra Circle Fitness forhandles af Fitnessgruppen og er beregnet til massivt brug.
En siddecykel der er velegnet til genoptræning af klienter og til mindre fitnesscentre.
Hvad er en siddecykel?
En siddecykel er mere behagelig måde at motionere på end en traditionel motions- eller kondicykel. Samtidig er den væsentlig mere skånsom mod dine led i benene, lige som du sidder behageligt og godt fast på et bredt sæde, mens du kører på cyklen. Så har du problemer med balancen, eller med ryg, knæ eller lænd, er siddecyklen et langt bedre valg for dig end en traditionel kondicykel.
En siddecykel er en form for motionscykel, der er velegnet til folk, som ikke kan, eller har svært ved at benytte en almindelige motionscykel.
Siddecyklen er også god for dig, der er overvægtig, og gerne vil i gang med at træne. Den er nem for dig at gå til, og du vil snart begynde at mærke, hvordan du kommer i bedre form, mens du sidder behageligt på cyklen.
Nu kan det lyde som, at det nærmest er en ren ferie at bruge en siddecykel. Men du kan sagtens få både sved på panden og trænet dine muskler og forbrændt nogle kalorier. Derfor er den oplagt for dig at have stående derhjemme. Så kan du træne regelmæssigt og dermed løbende forbedre din form.
Forskel i forhold til motionscykel
I forhold til en almindelig motionscykel har siddecyklen et rigtigt sæde. Samtidig behøver du ikke at sidde i oprejst stilling for at træne på cyklen.
Derudover er siddecyklen konstrueret, så du ikke kommer til at overbelaste dine led, når du træner på den. Derfor bliver den i meget høj grad brugt til genoptræning frem for almindelige kondicykler.
Men siddekomforten er den samme, hvis ikke bedre.
Det skal du være opmærksom på, når du køber en siddecykel
Når du skal vælge en cykel med sæde, er der overordnet set tre aspekter, som du skal være opmærksom på. Det er svinghjulet, displayet og sædet.
Svinghjulet
Svinghjulet er det, der styrer, hvor hårdt det er for dig at træde cyklen, og hvor mange forskellige programmer du har mulighed for at vælge imellem. Jo tungere svinghjulet er, des mere modstand får du selvfølgelig, når du cykler.
Et moderat svinghjul vil have en vægt på 8-9 kilo og vil være udmærket for begyndere. Et tungere svinghjul vil have en vægt på 13-14 kilo og passer godt til de mere veltrænede.
Display
Når du vælger en siddecykel med sæde, vil den typisk altid have et display, hvor du kan se, hvor længe du har trænet, hvor langt du har cyklet, hvor mange kalorier du har forbrændt og en række andre faktorer.
Hvis du går op i at holde øje med de fremskridt, du gør med din træning, er det en god ide, at du vælger en siddecykel med display.
Du kan dog også få mindre modeller, som du kan bruge, når du sidder i en stol eller i sofaen. De kaldes en pedaltræner, og består udelukkende af et stativ og pedaler, som du kan sætte på gulvet. De har ikke et display, og du må derfor for eksempel selv tage tid. Fordelen ved dem er selvfølgelig, at de ikke fylder så meget, og at du meget nemmere kan bruge dem inde i stuen foran fjernsynet.
Endelig er pedaltræneren ikke nær så dyr i anskaffelse som en siddecykel.
Sæde og ryglæn
Når du vælger en siddecykel, er det selvfølgelig også relevant for dig, at du ser på, om sædet passer til din krop. Det skal være bredt nok til, at du kan sidde behageligt i det. Derudover skal det kunne indstilles, så du kan sidde i den rette afstand fra pedalerne.
Hvis I er flere, der skal deles om siddecyklen, er det særligt vigtigt, at det er nemt at indstille sædet, så den næste bruger hurtigt og nemt kan komme i gang med træningen. Ellers bliver det let en undskyldning for ikke at få trænet.
Fordele og ulemper ved en siddecykel
Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved at vælge en cykel med sæde i forhold til at vælge en almindelig motionscykel. De vigtigste er:
- Skånsom
Den største fordel er først og fremmest, at den er meget skånsom for dig at køre på.
Du sidder i en stilling, hvor du ikke kommer til at overbelaste led som knæ og ankler.
Det er både en fordel, hvis du allerede har skader, og hvis du gerne vil forebygge skader.
Siddecyklen er også langt nemmere for dig at komme op på, da du ikke behøver at løfte benene lige så højt for at sætte dig på den. ‘
Det kan være en fordel, hvis du har en skade i benene, er blevet stivbenet eller af andre grunde har svært ved at klatre op på en almindelig motionscykel.
- God hvis du har problemer med balancen
Siddecyklen er også rigtig god, hvis du har problemer med balancen. På en motionscykel sidder du og balancerer på sadlen, mens du i en siddecykel sidder trygt og behageligt på det brede sæde.
Du behøver derfor ikke at være bange for, at du falder af cyklen.
- Fylder mere end en almindelig motionscykel
Den største ulempe ved en siddecykel er, at den fylder mere end en almindelig motionscykel. Det stiller selvfølgelig nogle krav til, hvor den kan stå henne i din bolig. Det skal du derfor være opmærksom på, inden du vælger den.
Derudover får du ikke trænet lige så mange muskler, når du bruger en siddecykel frem for en motionscykel. Når du bruger en motionscykel, får du nemlig også trænet mavemusklerne, fordi du skal bruge dem på at holde balancen med på cyklen. Det gør du ikke på en siddecykel.
Endelig får du ikke styrket din balance af at bruge den. Hvis du gerne vil blive ved med at cykle på en almindelig cykel, kan du bedre få fornemmelsen af, om det er noget, du kan, når du bruger en motionscykel.
Hvilke muskler træner en siddecykel?
Når du træner på en cykel med sæde i stedet for en sadel, træner du udelukkende musklerne i dine ben. Det er altså store muskler som for eksempel lårmusklerne, ballerne og læggene. De er meget vigtige for, at du har en stærk krop, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at få trænet dem.
Hvilke muskler træner en siddecykel ikke?
Når du træner på en siddecykel, får du ikke trænet musklerne i din mave og ryg. Dem bruger du, når du cykler på en almindelig cykel eller motionscykel, så du kan holde balancen. Det skal du ikke, når du sidder i sædet på en siddecykel.
Du får heller ikke trænet armene, da du sidder tilbagelænet i sædet og ikke behøver holder fast i styret. Når du cykler på en almindelig motionscykel, vil det dog også være meget begrænset, hvor meget du får trænet dine arme. For det er ikke strengt nødvendigt at holde fast i styret, undtagen når belastningen på pedalerne er meget høj.
Er en siddecykel god eller dårlig for ryggen?
En siddecykel er rigtig god for ryggen, da det overhovedet ikke belaster lænden, når du sidder i cyklen. Har du problemer med ryggen eller lænden, er den derfor den oplagte cykel for dig at vælge.
På en cykel med sæde er din ryg helt afslappet, hvilket er afgørende for, at du kan dyrke motion uden at have eller få smerter i ryggen.
Konditionstræning på siddecykel
På trods af, at du ikke får trænet lige så mange muskler på en siddecykel, som du gør på en motionscykel, er den stadig et helt uundværligt værktøj i forhold til at få opbygget din kondition. Du har mulighed for at træne mere eller mindre intenst, alt efter hvad der passer til dit niveau.
Mange cykler har programmer, så du kan bruge dem til at hjælpe dig med at opbygge din kondition over tid. Når du har brugt cyklen regelmæssigt i noget tid, vil du derfor tydeligt kunne mærke, at du har fået en bedre kondition.
Kan jeg tabe mig på en siddecykel?
Lige som du kan bruge en siddecykel til at forbedre din kondition, kan du også bruge den til at tabe dig. For du forbrænder selvfølgelig fedt, når du får motion. Derfor er siddecyklen også oplagt for dig, der gerne vil tabe et par kilo.
Mange overvægtige foretrækker faktisk en cykel med et bredt sæde, fordi den er behageligere for dem at sidde i. Samtidig føler de, at de sidder mere stabilt end på en motionscykel. Desuden er den mere skånsom for dine led i benene, som du ofte kan have problemer med, hvis du er overvægtig.
Når du vil tabe dig, er det selvfølgelig ikke nok, at du udelukkende bruger siddecyklen. Du skal selvfølgelig kombinere din træning med en sund kost for at opnå det resultat, som du ønsker.
Siddecykel eller motionscykel?
Om du skal vælge en siddecykel eller en motionscykel, afhænger selvfølgelig helt af, hvad du synes, er mest behageligt. Har du problemer med leddene, balancen eller med at løfte benene for at komme op på en motionscykel, vil det klart være det mest behagelige for dig, at du vælger en siddecykel.
Hvis du omvendt gerne vil have følelsen af at køre på en rigtig cykel og have mulighed for at stå op i pedalerne fra tid til anden, er en motionscykel det rette valg for dig. Det samme er den, hvis du gerne vil have en motionsform, hvor du også samtidig får trænet din ryg og mave.
Siddecykel eller crosstrainer?
Den vigtigste forskel mellem en siddecykel og en crosstrainer er, at du står op på crosstraineren og også får armene i spil. Det vil du stort set ikke gøre på en siddecykel. Hvis du gerne vil have trænet dine arme, såvel som din mave og ryg er det derfor værd for dig at overveje crosstraineren.
Har du problemer med balancen, vil det dog være svært for dig at bruge crosstraineren, da du skal stå oprejst, og dens gyngende bevægelser tilmed kan gøre det endnu sværere for dig at holde balancen. Her kan det være bedre for dig at vælge siddecyklen. Det samme kan det, hvis du ønsker en skånsom form for træning, hvor du kan sidde behageligt imens.
En siddecykel er altså en særlig god motionsmaskine for dig, der har problemer med balancen, ryg, lænd eller leddene i benene. Eller dig, som ønsker en mere behagelig form for træning. hvor du alligevel både får forbrændt kalorier og trænet de store muskelgrupper i benene.
Se vores bud på gode siddecykler i forskellige prisklasser herover, og beslut dig for, hvilken der skal være din vej til motion på en mere behagelig og sikker måde.
Forfatter
-
Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.
Tags: aff