Infrarød tæppe bedst i test – stor guide til saunatæpper 2023

Infrarød sauna har været en trend i flere år efterhånden, hvor mange sværger den hjælper dem med at tabe sig, mindske smerter, komme i bedre humør og restituere hurtigere efter træning. 

Så var der lige det med at finde plads til en sauna hjemme i lejligheden!

Nu er løsningen der måske, nemlig det infrarøde tæppe, der lige nu storhitter i klinikker og hos behandlere landet over. 

Men der findes også et par infrarøde tæpper til private og dem har vi set nærmere på i denne købsguide.

Du kan blandt andet læse om Nordic High saunatæpper, der har 30 dages prøveperiode, hvor du kan se om det er noget for dig.

Jeg har set på hvad du kan forvente, om de infrarøde tæpper overhovedet virker, er det for godt til at være sandt og om hvilken du i så fald skal vælge. Du kan se vores anbefalede tæpper lige nedenunder.

Her kan du købe infrarød tæppe

Der er efterhånden flere forhandlere af infrarøde tæpper til private. Her har vi set på et par af dem. Vi har endnu ikke haft mulighed for at teste dem, så dette er kun anbefalinger ud fra hvad vi umiddelbart kunne finde fra troværdige forhandlere.

Nordic High infrarød tæppe

Forhandler Totalpris Læs mere
1.999,00 DKK → Læs mere

Nordic High er et dansk brand der laver saunatæpper i en prisklasse hvor de fleste kan være med.

Deres billigste saunatæppe begynder ved 1999kr og deres Pro-model koster omkring 3000kr. Det er over halv pris af de fleste andre saunatæpper til private.

Nordic High har en 30 dages prøveperiode, hvor du kvit og frit kan returnere tæppet, hvis det ikke lever op til forventningerne.

Radiant Health infrarød tæppe

Radiant Health er en af verdens førende producenter af saunaer og infrarøde saunaer. Det candiske firma har lavet saunaer til private i over 20 år.

Her har vi fundet deres saunatæpper, der blandt andet forhandles af Helsam.

Radiant Health infrarøde saunatæpper fås i to versioner. Det ene, Basic, modellen og den anden Premium.

Prisen begynder ved 5000kr.

Basic modellen er 180 x 180 cm stort, når det er helt foldet ud. Det opvarmes i løbet af 5-10 minutter og har 1 varmezone der kan nå op på 80 grader. Det har fjernkontrol og vejer 4,9 kg.

Premium modellen er også 180 x 180 cm i størrelse, men har 3 varmezoner.

Hvad er et infrarødt sauna tæppe og virker det overhovedet?

Infrarøde tæpper er hot lige nu, i mere end en forstand, og måske har du prøvet det hos din lokale behandler.

Måske synes du at du havde det fantastisk bagefter, men er i tvivl om hvad det egentlig er du oplevede.

Her på Fitfact.dk har vi før testet adskillige wellness trends og anbefaler ofte gerne fx massageapparater til hjemmebrug, men de infrarøde tæpper er pt. ret dyre, så før du løber ud og bruger de 5000kr eller mere, så læs med. Vi har set lidt på videnskaben og om der overhovedet er evidens for det virker.

Hvordan virker infrarøde sauna tæpper?

En infrarød sauna er en type sauna, hvor varmen i saunaen skabes gennem lys og ikke varme sten, som i en almindelig sauna.

Begge typer saunaer varmer dig op, men hvor en almindelig sauna først varmer luften op, som så varmer dig op, så varmer en infrarød sauna dig op direkte, uden at varme luften op.

Det er smart, for det gør det muligt at have en sauna steder hvor man normalt ikke ville kunne. Det er jo fx en meget dårlig ide at have en sauna i en lille etværelses lejlighed, men et saunatæppe kan du sagtens få plads til.

Selve det infrarøde saunatæppe minder lidt om en sovepose, bare strammere og tungere. 

Du lægger dig på tæppet og lukker det tæt om dig, hvor det slutter helt tæt, og det er vigtigt, for du begynder at svede – meget. Oplevelsen kan være en smule klaustrofobisk eller behagelig, som en tyngdedyne, det kommer an hvem man er.

Tæppet har zoner med infrarødt lys der altså er dem der når de er tændt skaber varmen og saunaoplevelsen.

Når du ikke bruger tæpper kan det foldes sammen og gemmes under sengen eller i et skab.

Tip: Prøv et infrarød saunatæppe i klinik før du køber

Et saunatæppe er ret dyrt, de fleste modeller vi har set på koster flere tusinde kroner. Så det kan være en god ide at prøve et saunatæppe i en klinik først for at se om det er noget for dig.

Hvad er infrarød saunatæppe godt for?

Infrarøde saunatæpper sælges lige nu i klinikkerne med påstande om at de kan hjælpe med:

  • Bedre søvn
  • Afstresning og afslapning
  • Detox
  • Vægttab
  • Lindre ømme muskler
  • Lindre gigt smerter
  • Renere og strammere hud
  • Forbedre blodcirkulation
  • Hjælpe mod kronisk træthed

Det er altså ikke småting som det påståes at disse saunatæpper kan hjælpe på og for at være helt ærlig, det passer næppe alt sammen.

Jeg har sagt det før: Infrarød sauna er bare en sauna og ikke et magisk middel til at kurere sygdom.

Altså, som en der lider af kroniske smerter og træthed, har jeg prøvet rigtig meget og selv om der er meget der kan hjælpe, så kan det sjældent kurrere. Men måske er det også fint nok at det kan lindre – selv om det bare er for en stund? Jeg skriver bare dette for at du ikke skal blive skuffet, hvis du køber et dyrt saunatæppe. 

Nå, men lad os se på hvad der egentlig er for videnskabelig bevis for nogle af de her påstande.

Er infrarøde sauna tæpper gode for huden?

En almindelig påstand er et infrarøde tæpper er gode for huden. Der er ikke lavet nogle studier som vi kan finde om emnet, men ifølge dermatologen Dr. Keira Barr, der har givet et interview til bloggeren Camille Styles, så er det sundt for huden at svede og det hjælper med at rense porerne for olier og snavs.

Lysterapi, som infrarød terapi falder ind under, bruges ifølge hudlægen også til akne, psoriasis og eksem.

Men der er som sagt ikke nogen videnskabelige studier eller lægeanbefalinger der kan påvise at det hjælper.

Kan infrarød sauna give et vægttab?

Et af de mest typiske påstande, der dukker op når man søger på infrarøde saunaer er at de skulle kunne hjælpe med at tabe sig.

Bare ved at sidde i saunaen skulle man kunne forbrænde 700 kalorier i timen.

Det er nok den påstand ved infrarøde tæpper som jeg har sværest ved at tro på, da det virkelig kræver en stor indsats at forbrænde bare 500 kalorier i timen ved motion.

Tanken bag er at sauna får dit hjerte til at slå hurtigere og derfor din krop til at forbrænde flere kalorier. Det er nok rigtig, men helt sikkert ikke 700 kalorier eller bare 500 kalorier i timen. Det er simpelthen ikke rigtigt.

Hvis man går lidt i dybden med de her påstande, som magasinet Vice har gjort, så viser det sig at kilden til denne påstand er et enkelt studie hvor nogen testpersoner der brugte infrarød sauna tabte sig mere end kontrolgruppen. Problemet er bare at studiet ikke korrigerede for andre faktorer. Vi ved derfor ikke om testpersonerne bare gik mere op i sundhed eller hvad de ellers foretog sig.

Kan infrarød saune give et vægttab? Nej, ikke et markant vægttab, men det kan måske hjælpe dig med at restituere hurtigere efter træning.

Virker infrarød sauna mod gigtsmerter

Dette er den af de veldokumenterede effekter af infrarød sauna. Der er adskillige studier der har vist at infrarød sauna hjælper på gigtsmerter.

Kan infrarød sauna give hurtigere restitution?

Et par mindre videnskabelige studier har vist at infrarød sauna kan forbedre restitutionen efter styrke og kardio træning. Studierne er som sagt små og ikke så godt struktureret, så der er behov for mere viden.

Kan infrarød sauna detoxe kroppen?

Der er ingen studier eller læger der kan bekræfte at infrarød sauna eller sauna i det hele taget kan detoxe dig på en særlig effektiv måde.

Det skriver det amerikanske magasin The Atlantic, der har set på den eksisterende forskning og ikke har fundet noget der overbeviser.

Det er din lever der behandler skadelige stoffer og selv om man kan svede skadelige stoffer som tungmetaller ud af kroppen, så sker det ikke i mængder hvor det er signifikant.

Hvilke bivirkninger er der ved infrarød sauna tæpper?

Der er kun få bivirkninger ved infrarød sauna tæpper. Den mest almindelige bivirkning er klaustrofobi. Derudover kan der være en risiko for hudirritation og det anbefales derfor også at du har langærmet tøj og sokker på mens du bruger sauanen. Læs brugsanvisningen grundigt inden du tager den i brug.

Historien om Sauna

Saunaens historie går langt tilbage. Lige siden mennesker lærte at tænde ild, har man brugt vand og varme til at lave damphytter, ofte med rituel betydning eller for at rense sig for sygdom.

Den moderne sauna stammer fra Finland, hvor arkæologer mener at have fundet eksempler på primitive saunaer helt tilbage til 7000 f.kr. Men de mere moderne saunaer i Finland går ca. 2000 år tilbage, hvor man her har man fundet saunaer der er gravet ned i jorden. Du kan læse mere om saunaer på linket.

I Finland er saunaen næsten en livsnødvendighed og ikke bare hygge, som her i Danmark. Man mener der er 3 millioner saunaer i Finland til en befolkning på 7 millioner.

 

Forfatter

  • Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.

Fitfact.dk
Enable registration in settings - general