Drømmer du også om at flyve let og elegant afsted på cykelstierne? At være den der overhaler, ikke den der bliver overhalet.
En el-cykel er til dig der vil spare tid på transport til og fra arbejde og indkøb, men som godt kan lide at cykle og holde dig aktiv.
Der er flere slags elcykler på markedet i dag og udvalget af mærker er stort. I denne guide har vi set på de forskellige typer el-cykler:
- Bycykel
- Speed Pedelec
- Mountainbike og Racercykel
De har hver især deres fordele. Bycyklen vil passe til de fleste, mens Speed Pedelec er pendlercyklen, der kan køre op til 45km/timen og derfor er velegnet til længere distancer.
Vi har fundet tests på en række populære testvindere, blandt andet:
- Gazelle Orange C8
- Kalkhoff Agattu
- Batavaus Alture Ego
- SCO Premium Shopper
- Winther Superbe
Der er noget for ethvert behov og ethvert behov.
Det kan du læse om i testen nedenunder. Læs hele artiklen eller brug indholdsfortegnelsen til at hoppe i indholdet.
- 25 km/t
- Center motor
- 45 km/t
- Center motor
- 25 km/t
- Front motor
Bedste elcykel
Gazelle Orange C5/C8
- Testvinder TÆNK 2019
Forbrugermagasinet TÆNKs nyeste test af el-cykler er fra 2019 og her vandt hollandske Gazelle Orange C8 som “bedst i test”.
Det bedste gear system i test
Elcyklen er indrettet med Shimano motor og Shimano gear. Det japanske mærke anses for at være det det bedste indenfor elcykler, i skarp konkurrence med Bosch.
Gearingen er automatisk og elektrisk, med mulighed for at slå manuelt til, og fungerer rigtig godt.
I TÆNKs test vurderes gearet til at være det bedste af alle testede cykler.
God skærm der er nem at bruge
TÆNK bemærker også at skærmen er stor og nem at aflæse, også når det er mørkt.
I praksis betyder det at du nemt kan holde en jævn fart uanset om du kører over en bakke eller på flad vej.
Det automatiske gear kommer også til sin ret i byen, hvor det automatisk gearer op og ned, når du holder for rødt og skal igang igen.
Konklusion
En fremragende elcykel, hvor det er svært at sætte en finger på. Den kører godt, den har et godt gear, god skærm og er nem at bruge.
Bedste Speed Pedelec elcykel
Gazelle Ultimate C380 HMB Speed Pedelec
- Testvinder hos Which.co.uk
Den hollandske cykelmager Gazelle er bedst i test i TÆNKs elcykel test og såmænd også bedst i test i britisk Which.co.uk’s test af Speed Pedelec elcykler.
Which.co.uk er den engelske version af TÆNK og er meget begejstrede for Gazelle Ultimate C380 HMB:
Komfortabel, robust og hurtig, Gazelle Ultimate er toppen af elcykler til pendling, turkørsel og alt det andet.
Cyklen har en midtplaceret motor og brede, store dæk, der gør den nem at styre, også når du rammer de 45km/t som topfart.
Bedste elcykel til ældre
Winther Superbe
- Anbefalet af Ældresagen
Winther Superbe 1 er testens eneste elcykel der er anbefalet af Ældresagen. Det er en elcykel med fokus på enkeltehed, sikkerhed og komfort.
Cyklen har en række features der gør den velegnet til ældre:
- Oprejst kørestilling
- God balance
- Nem påstigning
Motor i forhjul trækker dig afsted
I modsætning til de fleste andre elcykler, har Winther Superbe motoren placeret i forhjulet. Det gør at man føler man bliver trukket afsted. Det er særlig godt når man skal op i fart og benene ikke er hvad de har været.
Elcyklen har 7 gear, som nemt kan indstilles fra det tydelige display.
Der er desuden såkaldt “walk assist”, hvor du får motorhjælp til at trække cyklen.
En cykel udviklet til ældre i samarbejde med Ældresagen
Andre populære elcykler
Kalkhoff Agattu
- Testvinder hos Politiken 2017
Politikens testvinder fra 2017. Kalkhoff Agattu er en elcykel med motor centralt og god komfort:
Det er et par år siden Politikens test og meget er sket siden da, men det er stadig muligt at få Kalkhoff Agattu, blandt andet hos Cykelexperten.
Cyklen har den testvindende Bosch Active Line motor og 7 gear. Det giver en køreoplevelse der er som en almindelig cykel.
En harmonisk, støjsvag motor med masser af power.
SCO Premium Shopper
- Testvinder hos Politiken 2017
En billig frontmotor drevet elcykel, der i 2017 fik udmærkelsen testvinder blandt elcykler med frontmotor med sig fra Politiken.
På det tidspunkt var den til salg for ca. 9000kr i Dansk Supermarked (Bilka) og i dag i 2020/2021, fås den stadig til nogenlunde samme pris og lidt billigere hos Bilka, Føtex og Wupti.
Elcyklen får følgende karakteristik:
For 8.749 kroner erhverver man en af testens billigste cykler, men med næsthøjeste pointscore: 69 procent.
Den har frontmotor og roses af dommerne for sin affjedring i både sæde og forgaffel, hvilket giver en bedre kørekomfort på især lange ture.
Specialized Turbo Vado 4.0 Herre 2020
- Anbefalet af Wired.com og Cycling Weekly
En heftig sportscykel med masser af power og et design der næsten ikke afslører at der er tale om en elcykel.
Wired.com’s anmelder var så glad for cyklen at han næsten græd, eller det påstår han i hvert fald:
The tiny but powerful custom motor and slim battery are integrated into the frame, so it doesn't even look like an ebike.
The XS frame weighs 33 pounds, only a few more than a regular steel bike.
It has a hybrid frame with flat handlebars that make it easy to maneuver on a variety of surfaces, whether you're scooting along at 28 miles per hour or bumping through trees at your local park.
Cycling Weekly er også meget positiv overfor Turbo Vado og giver den flotte 9/10 i testen:
A fun ride that’s great in urban environments but also provides a confidence-inspiring ride on rougher terrain.
Billige elcykler
Søg i databasen over elcyker på tilbud
Er du på udkig efter et godt tilbud på billige kettlebells? I denne sektion har vi samlet tilbud på billige kettlebells. Vælg en af de de bedste tilbud i tabellen nedenunder. Vi indhenter priser og tilbud flere gange om ugen hos flere populære forhandlere.
Guide til køb
Er du i tvivl om hvilken el-cykel du skal købe, så læs med. Her får du en kort introduktion til de forskellige el-cykel typer og hvordan de fungerer.
Typer af el-cykel
El-cyklen der passer til de fleste. En el-bycykel er en elcykel der er lavet til hverdagens formål, uanset om det er at køre til og fra arbejde, hente børn eller en tur i supermarkedet.
De fås i en række forskelige modeller, fra de klassiske oprejste bycykler, til mere sporty modeller, men fælles for dem er at de er komfortable og nemme at cykle på.
Selv om denne type cykel kaldes bycykel, er den ikke begrænset til brug i byen. Det er en fin pendlercykel eller til landevejen, men rækkeviden og maks farten på 25km sætter en hvis geografisk begrænsning for langt og hurtigt man kan nå.
Man anbefaler typisk en bycykel til dem der ikke kører mere end 15-20km hver vej.
En almindelig el-cykel har en motor der hjælper til når du træder i pedalerne. Kommer du op på over 25km i timen, slår motoren fra. Det er en begrænsning som er bestemt ved lov.
Kører du mange kilometer i det daglige kan en Speed Pedelec være en god ide. Det er en elcykel der kan køre op til 45km/t og derfor er et reelt alternativ til bus, scooter eller bil.
Speed Pedelec er i Danmark på en forsøgsordning, men alt tyder på de vil fortsætte med at være lovlige.
Med en topfart på 45km/t kan man hurtigt afsted og køre betragteligt længere på samme tid. Derfor er Speed Pedelec da også velegnet til dig der skal pendle langt eller som vil hurtigt hjem efter arbejde.
Det er værd at bemærke at 45km/t er hurtigt på en cykelsti. Så hurtigt må en knallert ikke køre og så hurtigt kan du heller ikke køre på en cykelsti i byen i myldretiden. Det er både umuligt rent praktisk, men også farligt.
Derfor er Speed Pedelec mere egnet til turen imellem de store byer, hvor der er mindre cykeltrafik og god plads på cykelstien. Her er den et glimrende alternativ til bil nummer eller en busrute der bliver nedlagt.
Disse to elcykel typer er beregnet til sportsudøveren, der begynder at have svært ved at sidde med op ad bakke, når gruppen er ude at køre.
Med en elcykel som racer eller mountainbike kan man være en del af fællesskabet længere.
Det er selvfølgelig også muligt at bruge sin racercykel med elmotor som pendlercykel og der er da også et hvis overlap imellem Speed Pedelec cykler og racercykler.
Placering af motor
Motorens placering på en elcykel betyder en del for hvordan den er at cykle på. I dag er de fleste motorer placeret i midten af elcykler, men også frontmotorer og bagmotorer har deres anvendelser.
Dette er den normale placering for de nyeste elcykler. Det giver den bedste balance og det mest glidende naturlige tråd.
Når motor er placeret i midten, og kun virker når du selv træder i pedalerne, så vil det føles meget naturligt at cykle. Du træder i pedalerne og motoren træder usynligt, men effektivt, til, så det bare føles som at cykle med vinden i ryggen.
Det er også lettere at styre en el-cykel, hvor motoren sidder i midten. Du får ingen balanceproblemer i svinget, fordi din egen vægt i forvejen har sit tyngdepunkt her.
En elcykel med motoren placeret foran, har motoren siddende direkte på forhjulet.
Denne type elcykel var udbredt tidligere, men i dag er den mere sjælden, da motorer placeret i midten anses for at være bedre.
Når man i dag foretrækker andet, er det fordi det ikke giver det samme naturlige tråd, med en frontplaceret motor. Det føles mere som om du bliver trukket afsted, end at du selv cykler afsted.
Desuden kan det føles sværere at dreje i svingene, når motoren sidder på forhjulet.
Der er dog situationer hvor en elcykel med frontmotor giver mening, især for ældre, der ikke har så mange kræfter. Her vil frontmotoren kunne hjælpe mere til fra starten og gøre det lettere at komme igang.
Den sidste mulighed er at have en motor placeret på baghjulet.
Det minder om konstruktionen på en scooter.
Det er heller ikke almindeligt i dag, men hvor den bruges er det typisk til racercykler og lignende, hvor nogen sværger til at denne model fungerer bedre, hvis man skal holde høj fart.
Det er der dog uenighed om. Nogle danske forhandlere, som vi har talt med, mener ikke det har noget på sig, men at man kan køre lige hurtigt med en midtplaceret motor.
Sikkerhed og vedligeholdelse
En el-cykel kræver mere opmærksomhed og mere vedligeholdelse end en almindelig cykel.
Da der sidder en motor på cyklen, skal du beregne at den kræver opmærksomhed en gang imellem.
Det er der ingen vej udenom, når man har at gøre med en motor, fuldstændig ligesom med en bil.
Det er typisk din lokale cykelforhandler, du skal få til reparere cyklen, også selvom de ikke har solgt dig den. Det er nemlig dem der har forstand på de forskellige motorer, som overordnet kommer fra de samme store mærker, typisk Shimano og Bosch.
Det er en god ide at få tjekket din elcykel med jævne mellemrum, så du undgår nedbrud på cykelstien.
Tilføj din overskrift her
Forfatter
-
Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.
Tags: aff