Introduktion til trampolin

At hoppe på en trampolin, kræver både en god koordination samt en god kropskontrol. Præcis derfor, kan mange have glæde af at hoppe på en trampolin, både gymnaster uanset niveau, børn og voksne, endda også seniorer, som blandt andet gerne vil styrke balance og koordination, kan have stor glæde af trampolinen. 

En trampolin er nemlig ikke kun forbeholdt børn, når de har brug for at dyrke den daglige motion.

Voksne har i lige så høj grad også stor gavn af, at hoppe rundt på den gyngende grund, når pulsen skal op, for trampolinen er nemlig også nøglen til effektiv motion. 

Trampolinen er en genstand, som fascinerer og tiltrækker langt de fleste, og det er ikke helt uden grund. For ved at hoppe på en trampolin, bliver både motorik, balance og koordination trænet til fulde.

At hoppe på en trampolin, behøver dog ikke kun være forbeholdt gymnastiksalen, for vil man gerne forbedre evnerne som springer, både som øvet og som nybegynder, så det kan lige så vel gøres hjemme i haven, nemlig på en af de mange forskellige havetrampoliner.

Indholdsfortegnelse

Kort introduktion til trampolin som sport og træning

Trampolinspring er og bliver en populær sport i Danmark. Det er frit svæv i luften, som både kræver styrke, balance og koordination, for at nå et bestemt mål når man svæver rundt i luften. Det gælder både for børn og voksne, for en trampolin behøver slet ikke kun at være forbeholdt børnene. Også voksne i alle aldersgrupper har godt af en tur på trampolinen. 

Som med al anden træning, du ikke er vant til, bør du starte stille og roligt, hvis du ikke er vant til at hoppe på en trampolin. Typisk vil du også bruge nogle andre muskler, når du hopper, end dem du er vant til, så for at undgå overbelastning og skader, bør du starte blidt.

Havetrampolinen er også et super godt redskab, hvis du gerne vil undgå idrætsskader, eller sågar trænes op igen efter en skade. Her kan der for eksempel trænes i sikre landinger, hvor man henholdsvis lander først på ét ben, og derefter på to ben. Denne form for genoptræning, er eksempelvis god til gymnaster, men er også god til fodboldspillere. 

Skal den nye trampolin hovedsageligt bruges til træning, vil det være en fordel at investere i en stor trampolin, hvor der er masser af plads til bevægelse. Diameteren skal gerne være forholdsvis stor, og gerne ligge mellem 380-430 cm. 

Leg

En trampolin i haven er også for de helt små samt mindre børn. Den fjedrende trampolindug, er med til at stimulere børnene til bevægelse, hvor de på en legende og sjov måde får øvet deres motorik og koordinationsevne. 

Børn slår sig ikke på en trampolin, fordi legen ofte foregår ved at kravle, krybe og rulle rundt. Alligevel er det meget vigtigt at der altid kun er ét barn, på trampolinen ad gangen. Legen skal altid foregå på barnets præmisser, hvor barnet er med til at bestemme både intensitet og sværhedsgrad. 

Gymnastik

Vil du udvikle dine springteknikker indenfor gymnastik, så er en trampolin også her et effektiv redskab, hvis du vil forbedre din træning i klub.

Ved at træne hop og spring på en trampolin, trænes både din hurtighed men også din styrke, så du kan få et endnu kraftigere spring.

ruger du en trampolin til at øve dine spring på, udvikler du samtidig en god fornemmelse for, hvordan du bevæger dig i luften når du springer. 

Fitness trampolin

En ny og sjov motionsform, er fitness på trampolin. Det er en nem og underholdende måde at være fysisk aktiv på, både for børn og voksne.

Fitness trampolin er på samme tid også en utrolig effektiv træning, som i høj grad vil hjælpe til med at få pulsen højt op, og så fylder den ikke ret meget.

Træn din kondition, koordination og kropskontrol

Umiddelbart kan det måske se legende let ud, at hoppe rundt på en trampolin. Men i virkeligheden er det en sport, der kræver en overraskende god kondition, både for børn og voksne. Seniorer kan også sagtens være med til at hoppe, særligt fordi balancen nemt kan trænes ved hjælp af simple små øvelser. 

Med en havetrampolin er der rig lejlighed for at træne en masse forskellige ting. Din generelle form, dine børns motorik, din egen koordination og balance, genopbygge og forebygge skader samt blive bedre i en lang række af andre idrætsgrene. 

Hvor meget forbrænder man på ved at hoppe på trampolin?

Det behøver ikke kun være sjov og ballade, når man skal hoppe på en trampolin. For som med mange andre former for sport, er trampolinen også med til at få både puls og åndedræt højt op. Trampolinen er for eksempel en ganske fornuftig motionsform til overvægtige børn, fordi trampolinen kan bidrage med nogle gode succesoplevelser, til de børn der har svært ved at være med i gymnastiksalen. 

Det faktiske antal kalorier, man kan forbrænde ved at hoppe på en trampolin, afhænger i høj grad af både intensitet og kropsvægt. Den generelle forbrænding ligger omkring 300 kalorier i timen. Er du en af dem der gerne vil have et mere nøjagtig tal på din kalorieforbrænding, kan du eventuelt investere i et træningsur med indbygget kalorietæller, derved får du et mere præcist mål på dine anstrengelser. 

Drømmer du om at tabe et par kilo og komme i en bedre fysisk form, så kan du med fordel også arbejde med intervaltræning når du hopper. Her skal du i stedet for at træne på trampolinen i det samme tempo, variere dine øvelser i kortere intervaller. Ved at intervaltræne, undgår du at kroppen vænner sig til den samme belastning, og på den måde vil du få mest ud af dine anstrengelser og derved tabe dig. 

Er trampolin noget for dig?

Er du glad for at hoppe, og vil du gerne have en træningsform hvor du hurtigt kan få pulsen op, så er en trampolin helt sikkert noget for dig. At hoppe på en trampolin er på mange måder et godt og effektivt alternativ til traditionelle motionsformer, såsom løb, cykling, roning og fitness. 

Træning på trampolin er blevet en populær motionsform, og det er bestemt ikke en tilfældighed. Der er nemlig mange fordele ved at træne på en trampolin, som adskiller sig fra mange andre træningsformer. Dyrker du spring eller gymnastik er trampolinen, et effektivt redskab til at forbedre og finpudse de spring du laver til træningen. 

Prøv trampolinen i et trampolincenter før du beslutter dig. Rigtig god fornøjelse!

Forfatter

  • Erik Haalo Hamre er redaktør og ekspert på Fitfact.dk og under uddannelse som Kostvejleder. Han har 20 års erfaring med styrketræning og har roet i Hellerup Roklub i en årrække.

Fitfact.dk
Enable registration in settings - general